Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko sa na celosvetovom rebríčku korupcie neposunulo na lepšiu priečku
Zdielať na

Slovensko sa na celosvetovom rebríčku korupcie neposunulo na lepšiu priečku

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Opäť je tu čas na zverejnenie celosvetového rebríčka vnímania korupcie, Corruption Perceptions Index od Transparency International. A Slovensko podľa neho už tretí rok po sebe v boji proti korupcii stagnuje. A do roku 2020 sa dokonca vraj môžeme prepadnúť medzi štyroch najhorších v Európskej únii.

Slovensko dosiahlo 50 bodov zo 100 možných, o jeden menej ako v rokoch 2015-6 a rovnako ako v roku 2014. Patríme tak k tretine krajín sveta, kde sa skóre medziročne zhoršilo. Ak stagnácia Slovenska bude pokračovať ako v posledných troch rokoch, a naopak Rumunsko, Grécko i Taliansko sa budú doterajším tempom zlepšovať, Slovensko sa do roku 2020 ocitne medzi štyrmi najskorumpovanejšími krajinami EÚ. V strednej Európe si najviac pohoršilo Maďarsko, spadlo až o deväť miest na celkové 66. miesto. Poľsko skončilo na 36. priečke, Česko o 6 miest nižšie.

V októbri boli síce prvýkrát v dejinách Slovenska odsúdení vysokopostavní politici, bývalí ministri výstavby Marián Janušek a Igor Štefanov za kauzu nástenkový tender. Stalo sa tak ale až 10 rokov po zločine a keďže nebol odsúdený nik zo zadávateľov, vlastne nebola preukázaná korupcia. Správa kritizuje aj to, že väčšinou sa pred súd dostanú takzvané malé ryby, takmer polovica odsúdených za korupciu sa týka úplatkov do sto eur. Pozitívne je, že Slovensko vylepšilo zákon na ochranu oznamovateľov korupcie ako aj to, že na úrade vlády bol zriadený nový protikorupčný odbor. Pozitívne je podľa správy aj to, že až o štvrtinu menej podnikateľov na Slovensku si myslí, že korupcia im bráni vyhrať verejnú zákazku. 

Rebríček sa každoročne počíta v centrále Transparency v Berlíne na základe deviatich až trinástich zdrojov dát a prieskumov medzi domácimi i zahraničnými analytikmi a manažérmi. Najčistejšími krajinami boli v minulom roku Nový Zéland a Dánsko (89, resp. 88 bodov). Naopak, najskorumpovanejšími boli Somálsko a Južný Sudán (9, resp. 12 bodov). V rebríčku vnímania korupcie sa minulý rok zlepšilo 81 krajín a zhoršilo 62 štátov. 

O korupcii na najvyšších miestach hovoril aj generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaroslav Čižnár:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy