Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zvieratá spôsobujú na cestách stovky nehôd
Zdielať na

Zvieratá spôsobujú na cestách stovky nehôd

Zdroj: yurri/ilustračné

Odborníci radia vodičom, aby sa pri prechádzaní popri značkách s upozornením na možnú zrážku so zvieratá

Spomaliť a poriadne sa sústrediť na jazdu. Takto radí polícia v týchto dňoch vodičom, ktorí prechádzajú popri značkách s upozornením na možnú zrážku so zvieratami.

Jeseň patrí k najrizikovejším obdobiam, keď môže pod kolesá auta vbehnúť vyplašená srna či diviak.

Vlani zvieratá na slovenských cestách spôsobili viac než dve tisícky nehôd. Zahynul jeden človek, škody dosiahli 108 miliónov korún. Tento rok prišli zatiaľ o život najmenej traja ľudia.    

„Pri prechádzaní rizikových úsekov, na ktorých je možný stret so zvieratami, je najdôležitejšie znížiť rýchlosť. Opatrný treba byť hlavne pri prechádzaní zákrut, za ktorými sa môžu objaviť zvieratá. Napríklad srna, ktorú za tmy na ceste osvetlíte, sa väčšinou nepohne z miesta," povedal ČTK Viktor Plézel z policajného prezídia.

Podľa neho polícia vlani zaznamenala 1919 kolízií motorových vozidiel s lesnou zverou, ktoré si vyžiadali jednu obeť. Zatúlané domáce zvieratá vbehli motoristom pod kolesá v 332 prípadoch.

„Štatistiky z tohto roku ešte nemáme. Určite však zaznamenáme nárast smrteľných nehôd," dodal Plézel.

Počas letných prázdnin v Novej Bani totiž zahynula spolujazdkyňa na motocykli, pod ktorý vbehla srnka. V septembri na diaľnici neďaleko Nitry zasa zahynuli dvaja ľudia, ktorým sa stala osudnou zrážka so splašenými koňmi.

K nehodám so zvieratami dochádza predovšetkým na cestách, ktoré musia štvornohí vinníci kolízií prekonať pri putovaní za vodou a potravou. Podľa niektorých informácií riziko nehôd narastá i stratou plachosti lesnej zveri, ktorá sa čoraz častejšie odvažuje chodiť do tesnej blízkosti ľudských obydlí.

„Oprava automobilu po nehode so zvieraťom môže stáť aj desiatky tisíc korún. Okrem pokrčených plechov alebo poškodeného laku často dochádza k rozbitiu čelného skla, svetiel alebo prerazeniu chladiča, čo nie sú lacné záležitosti," povedal ČTK zástupca jedného z autoservisov v Martine.

Zdielať na

Najčítanejšie správy