Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Európa bojuje s chrípkou. Situácia je v mnohých krajinách vážna
Zdielať na

Európa bojuje s chrípkou. Situácia je v mnohých krajinách vážna

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Tohtoročná chrípková epidémia v Európe spôsobuje čoraz viac problémov. Na Slovensku zatvorili niekoľko stoviek škôl, nemecké nemocnice hlásia hraničné kapacity. V Španielsku podľahlo chrípke najviac obetí od roku 2009.

Počet pacientov masívne rástol aj na Slovensku. Úrad verejného zdravotníctva minulý týždeň zaznamenal, že celkové čísla sú už vysoko nad prahom epidémie. Pre vysokú chorobnosť prerušili minulý týždeň vyučovanie v 308 školských zariadeniach, a to v 110 materských školách, 174 základných školách a v 24 stredných školách. 

V niektorých krajoch nemocnice vydali zákaz návštev. Návštevy na lôžkových oddeleniach zakázala Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových Zámkoch, ale aj v nemocnici v Topoľčanoch aj do Fakultnej nemocnici v Nitre. 

Tohtoročná chrípková epidémia si v Nemecku vyžiadala už 102 obetí, uvádza to zdravotnícky Robert-Koch-Institut. Mnohé bavorské nemocnice sú pre chrípku na hranici svojich kapacít.

Najčastejšie podľa informácií inštitútu ochoreli chrípkou ľudia vo veku 35 až 39 rokov, obeťami sú prevažne starší ľudia okolo 60 rokov. Do tejto vekovej kategórie spadajú až dve tretiny úmrtia. 

Minulý týždeň podľahli chrípke aj najmenej štyria ľudia v Poľsku. V krajine je podľa Národného ústavu verejného zdravia viac ako 270 000 chorých, asi 1 200 z nich museli hospitalizovať v nemocnici. Za minulý mesiac ochorelo na chrípku asi 700 000 Poliakov.

Ako uvádza portál Novinky.cz, neobvykle silnú epidémiu hlása aj v Španielsku, kde od začiatku chrípkovej sezóny evidujú 472 úmrtí, čo je najviac od roku 2009.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy