Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podľa Čaploviča sú povinné materské školy potrebné
Zdielať na

Podľa Čaploviča sú povinné materské školy potrebné

Zdroj: thebestbradley/ilustračné

Čaplovič už s ministerstvom školstva intenzívne rokuje o zavedení povinnej predškolskej dochádzky pre päťročné deti

Zavedenie povinnej predškolskej dochádzky pre päťročné deti chce presadiť podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič.

Na dnešnej tlačovej besede k riešeniu problémov rómskej menšiny informoval, že s ministerstvom školstva intenzívne rokujú o zavedení povinnej predškolskej dochádzky pre päťročné deti v rámci prípravy nového zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon).

Pripustil, že v tejto oblasti sú problémy s financovaním. Napriek tomu však chce nájsť možnosti, aby sa materské školy stali súčasťou školskej sústavy.
„Naďalej trvám na tom, aby sa zaviedla na Slovensku povinná predškolská dochádza pre päťročné deti a samozrejme s perspektívou aj pre štvorročné deti," zdôraznil.

Čaplovič sa pýta, prečo by sme povinnú dochádzku do materských škôl nemohli zaviesť aj na Slovensku, keď tak spravili vo Veľkej Británii a napríklad aj v Nemecku. Tvrdí, že po roku 1990, keď začali vo Veľkej Británii výraznejšie podporovať materské školy, na Slovensku sa začali likvidovať.

„Povinná zaškolenosť je veľmi dôležitá a považujem ju za prioritnú," upozorňuje a dodáva, že práve u detí medzi tretím a šiestym a siedmym rokom sa vytvárajú tie najdôležitejšie hodnoty pre budúcnosť a tvorivý rozvoj.

Ministerstvo školstva (MŠ) SR ešte začiatkom tohto roka prišlo s návrhom, aby sa škôlka stala povinná, napokon od toho upustilo. Rezort stanovil, že štát zaplatí škôlku 5-ročným deťom, ktoré rodičia prihlásia do materskej školy.

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa MŠ SR Viera Trpišová, „predstavitelia MŠ SR a Úradu Vlády SR sa stretávajú na pracovných stretnutiach, kde sa venujú problematike výchovy a vzdelávania rómskych detí a žiakov na Slovensku. Vláda SR na marcovom rokovaní schválila Koncepciu predškolskej výchovy, ktorá bude zapracovaná do pripravovaného zákona o výchove a vzdelávaní."

Zdielať na

Najčítanejšie správy