Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rómska rodina si kúpila dom v Oščadnici. Dedinčania sa boja, išli sa sťažovať ku starostovi
Zdielať na

Rómska rodina si kúpila dom v Oščadnici. Dedinčania sa boja, išli sa sťažovať ku starostovi

ČADCA / Rodina Štrkáčovcov z Martina si kúpila dom v Oščadnici. Tlačili sa v jednoizbovom byte a keďže pani Jana pracuje v Žiline, chceli z Turca odísť. Ich radosť z kúpy novej nehnuteľnosti však dlho netrvala. Keď sa totiž dedinčania dozvedeli aká rodina sa má do obce sťahovať, začalo sa pre nich doslova peklo.

Štvorčlenná rodina z Martina si kúpila dom v Oščadnici. No bývať v ňom nemôžu, pani Jana je presvedčená o tom, že problémom je ich farba pleti. "Čo ma mrzí najviac? Keď sa vás vaše dieťa opýta, že prečo tam nemôžeme ísť bývať. A vy mu musíte povedať, že preto, lebo sme čierni a sme cigáni," hovorí pre TV JOJ majiteľka domu Jana Štrkáčová, ktorá pracuje v Žiline a jej priateľ je tiež zamestnaný

Na to, aby si mohli kúpiť dom, si vzali hypotéku. Oslovili sme aj realitnú kanceláriu, ktorá Štrkáčovcom predávala dom. Matúš Múdry pre TV JOJ povedal, že Jana Štrkáčová je pre neho slušný človek, ktorý dodržal každé jedno slovo.

"Že ja som cigánka a ja si nemôžem kúpiť dom? Nikto mi na neho nedal peniaze, ja na neho musím poctivo zarábať," neskrýva sklamanie majiteľka domu.

Problém ale nastal hneď na druhý deň po kúpe, keď si dom začali opravovať. Jane Štrkáčovej volala druhý deň pôvodná majiteľka domu, že ľudia v okolí majú problémy s tým, že sú Rómovia. Štrkáčovci práce na čas zastavili, dozvedeli sa, že jej budúci susedia už boli aj u starostu.

"Prišli za mnou s obavou na základe asi neodôvodnených a neopodstatnených rečí, že sa tam nasťahuje do 40 neprispôsobivých občanov. Čo asi v tomto prípade nie je pravda," uviedol pre TV JOJ starosta obce Oščadnica Marián Plevko.

Takmer po mesiaci sa Jane podarilo zorganizovať stretnutie s budúcimi susedmi, ktoré trvalo bezmála dve hodiny. Susedia priznali, že majú obavy z príchodu rómskej rodiny do dediny, na kameru sa ale ani jeden z nich vyjadriť nechcel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy