Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Žumpy by mali zmiznúť, Slováci sa musia pripojiť na verejné kanalizácie
Zdielať na

Žumpy by mali zmiznúť, Slováci sa musia pripojiť na verejné kanalizácie

BRATISLAVA / Vo štvrtok poslanci národnej rady schválili novelu zákona o vodovodoch a kanalizáciách. Okrem iného zavádza povinnosť pripojiť sa na verejnú kanalizáciu do konca roka 2021. Vyvolalo to paniku, pretože je veľa miest na Slovensku, kde kanalizácia nie je.

"Tam, kde sme vybudovali kanalizácie za ťažké peniaze a častokrát aj z európskych zdrojov, tam by sme chceli, aby tí, ktorí môžu, aby sa na ňu pripojili," uviedol minister životného prostredia László Solymos.

"Ak je majiteľ pozemku alebo domu, kde prevádzkuje žumpu a má dostupnú verejnú kanalizáciu v obci, má povinnosť sa do roku 2021 pripojiť. Samozrejme, ak je to technicky možné a ekonomicky únosné," uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Hrozí, že obec musí peniaze vrátiť

Ministerstvu ide najmä o to, aby sa pripojili ľudia, ktorí tú kanalizáciu majú pod nosom, no radšej používajú žumpu. V mnohých obciach sa vybudovali kanalizácie aj ze európskych peňazí a do roku 2021 treba dosiahnuť, aby sa ich pripojilo aspoň 85 percent tých, ktorí môžu.

Inak hrozí, že obec bude musieť európske peniaze za kanalizáciu vrátiť. "Zákon teraz povoľuje domáce čističky a žumpy. Ale to sú dočasné riešenia, to znamená, že dovtedy, kým sa nedá napojiť na kanalizáciu," dodal Solymos.

Pripojenie na obecnú kanalizáciu bude ľudí niečo stáť. Ale vložené peniaze by sa im mali pomerne rýchlo vrátiť. "Ak si dnes niekto plní všetky povinnosti spojené s prevádzkovaním žumpy, to znamená, že ju dáva kontrolovať, obsah dáva vyvážať, tak ako má a tam kam má, pripojenie na verejnú kanalizáciu mu môže zmenšiť náklady až na jednu tretinu," dodal hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák.

Pokuty za nedodržiavanie zákona

Novela zákona ukladá aj povinnosť prevádzkovať žumpu podľa všetkých platných predpisov. Žiadne pokútne vypúšťanie obsahu do záhrady, na pole alebo len tak do zeme. Majiteľ sa o žumpu bude musieť dôkladne starať. Zákon prináša aj sankcie pre tých, ktorí ho nebudú dodržiavať. "V prípade, že bude porušený zákon, potom ako vojde do platnosti, hrozí pokuta až do výšky 330 eur. Tam môže byť návrh na opakovanie," dodal Ferenčák.

V tom vidí trochu problém Združenie miest a obcí Slovenska. Podľa jeho hovorcu Michala Kaliňáka zatiaľ chýba spôsob, ako kontrolovať, či si ľudia plnia svoje povinnosti.

Kompetencie na kontrolu

Tu ale vidí trochu problém Združenie miest a obcí Slovenska. Podľa jeho hovorcu Michala Kaliňáka zatiaľ chýba spôsob, ako vlastne kontrolovať, či si ľudia plnia svoje povinnosti. "Ani starosta, primátor alebo stavebný úrad nemá titul na to, aby vstúpil na súkromný pozemok a kontroloval spôsob napojenia na verejnú kanalizáciu alebo to, v akom technickom stave je dnes používaná žumpa či v rámci nej nie sú nejaké priesaky," uviedol odborník na samosprávu Michal Kaliňák.

Ministerstvo zase tvrdí, že kontroly žúmp a pripojenia na kanalizáciu budú na pleciach obcí, pokuty budú dávať okresné úrady.

Výnimka pre chudobných

Zákon myslí aj na ľudí, ktorí sú jednoducho príliš chudobní na to, aby si za niekoľko sto eur nechali urobiť prípojku na kanalizáciu. "Je aj možnosť udeliť výnimku, ak je to ekonomicky neúnosné. To znamená, ak náklady na pripojenie presahujú možnosti alebo by značne skomplikovali život rodine alebo niekomu v životnej situácii, môže dostať výnimku," dodal Ferenčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy