Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Situácia v múzeu Andyho Warhola je vážna. Prídeme o jeho diela?
Zdielať na

Situácia v múzeu Andyho Warhola je vážna. Prídeme o jeho diela?

MEDZILABORCE / Môže to byť začiatok konca, znejú reakcie na napätú situáciu v Múzeu Andyho Warhola v Medzilaborciach. Polícia vyšetruje údajnú krádež obrazu Paula Warholu, najstaršieho brata slávneho Andyho. K prípadu sa pre TV JOJ vyjadril James Warhola, synovec kráľa pop-artu.

"Ja vnímam súčasnú situáciu v múzeu ako veľmi vážnu," povedal predseda spoločnosti Andyho Warhola Martin Cubjak. Polícia prešetruje podozrenia z trestného činu krádeže tohto obrazu. "Keď som sa vrátila z dovolenky, obraz tu už nebol. Chýba jeden obraz od Paula Warholu údajne bol predaný za 10 000 eur," uviedla riaditeľka múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach Ľudmila Štecová. 

Múzeum má obraz 27 rokov zapísaný v knihe prírastkov. Zobral ho odtiaľ zakladateľ a kurátor múzea, no s tým, že vzal iba to, čo je jeho. "Ja som ten obraz získal z rúka Paula Warhola vo svojom byte. Tento obraz som zapožičal do múzea ešte v 91. roku," povedal kurátor múzea Michal Bycko. 

"Tak, ako je pokútne vyvezenie obrazu z múzea, sú sporné aj dokumenty," reagovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová. Ku vlastníctvu obrazu sa vyjadril priamo James Warhola. Synovec kráľa popartu a správca pozostalosti Paula Warholu má jednoznačný názor. Neskrýval rozhorčenie. "Je to nehorázne. Obraz daroval môj otec Michalovi (Byckovi) ako poďakovanie za všetko, čo urobil," povedal James Warhola. 

V múzeu sú vystavené nielen obrazy Andyho Warhola, ale aj jeho osobné veci ako košele, kravaty či saká. James Warhola tvrdí, že ak sa situácia bude naďalej vyhrocovať, z Medzilaboriec svoje veci vezmú. "Som preto veľmi nahnevaný. Samozrejme, tieto veci boli len pôžičkou pre múzeum," uviedol James Warhola. 

Podľa slov riaditeľky je v múzeu vystavovaných asi 300 obrazov s tým, že iba 20 percent je vo vlastníctve kraja a zvyšných 80 percent majú súkromní majitelia. Muž, ktorý má v múzeu 15 obrazov potvrdil, že ak bude naďalej dochádzať ku kriminalizácii zakladateľa múzea, obrazy odtiaľ zoberie. "On je pre mňa jediný garant profesionality a odbornosti. Keby mala byť ohrozená účasť doktora Bycka v múzeu, určite budem diela sťahovať," povedal majiteľ obrazov. 

Podľa spoločnosti Andyho Warhola odobratie obrazov z múzea zvažujú viacerí súkromní vlastníci. "Pravdepodobne sa rozhodnú založiť súkromnú galériu, ktorá bude mať 200 diel Andyho Warhola a v Medzilaborciach zostane 30 či 40, je to určite začiatok konca," uviedol predseda spoločnosti Andyho Warhola Martin Cubjak.

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy