Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nevybuchnutú muníciu budú likvidovať v novom centre
Zdielať na

Nevybuchnutú muníciu budú likvidovať v novom centre

Zdroj: Guth Family/ilustračné

Zariadenie vzniklo z bývalého CETT (Centre for EOD Testing and Training) Nováky, ktorého úlohy boli iba v národnej pôsobnosti.

Úlohou novovzniknutého Centra výnimočnosti pre oblasť likvidácie nevybuchnutej munície (EOD) bude likvidácia nevybuchnutej munície a výbušnín nielen v prebiehajúcich operáciách, ale aj v mierovom živote. Zariadenie vzniklo z bývalého CETT (Centre for EOD Testing and Training) Nováky, ktorého úlohy boli iba v národnej pôsobnosti.

Centrum výnimočnosti pre oblasť EOD (CoE EOD) bolo zriadené k 1. októbru 2007 pre plnenie medzinárodných záväzkov. Toto zariadenie dnes navštívil minister obrany František Kašický. Agentúru SITA o tom informovala Soňa Baniarová z Tlačového oddelenia Ministerstva obrany (MO) SR.

Zriadením centra pribudli EOD tímom aj medzinárodné pôsobnosti. "Ide najmä o sprevádzkovanie riadiaceho informačného systému EOD založenom na chránenej web stránke, ktorá bude poskytovať neutajované informácie v oblasti pôsobnosti, a tiež o databázu informácií. Druhou úlohou bude výučba a výcvik štábnych dôstojníkov EOD v oblasti velenia a riadenia pred ich vyslaním do operácií," informovala Baniarová.

Podľa nej budú Centrum výnimočnosti pre oblasť EOD využívať nielen naši, ale aj zahraniční experti na zvyšovanie interoperability jednotlivca i multinárodných EOD jednotiek (tzv. EOD tímov).

Slovenská republika je vedúcou krajinou v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície a manažmentu následkov (Lead Nation EOD and Consequent Management). Túto úlohu prijala krátko po Istanbulskom summite v júli 2004. Tomu predchádzalo jarné zasadnutie konferencie národných riaditeľov pre vyzbrojovanie členských krajín Aliancie v tom istom roku, tam bol prijatý aj

Pracovný program boja proti terorizmu Konferencie národných riaditeľov pre vyzbrojovanie (CNAD POW DAT). "Tento program je zameraný hlavne na vývoj nových technológií v oblasti priamo súvisiacej s bojom proti terorizmu," uviedla Baniarová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy