Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Medvede a kormorány predstavujú vážny problém
Zdielať na

Medvede a kormorány predstavujú vážny problém

"Najväčší problém predstavujú medvede"povedal riaditeľ Štátnej ochrany prírody Ján Mizerák. Zviera sa dnes nachádza v revíroch, kde v minulosti nebol.

Kormorány, medvede, rysy, havrany a vlky spôsobujú špecifické problémy. Ako na dnešnej tlačovej besede Ministerstva životného prostredia (MŽP) povedal štátny tajomník MŽP Dušan Muňko, tieto zvieratá nepotrebujeme chrániť, pretože sú premnožené.

O možných riešeniach tohto problému dnes hovorili predstavitelia mimovládnych organizácií zaoberajúcich sa ochranou prírody a zvierat s predstaviteľmi ministerstva za okrúhlym stolom.

"Najväčší problém predstavujú medvede"povedal riaditeľ Štátnej ochrany prírody Ján Mizerák. Zviera sa dnes nachádza v revíroch, kde v minulosti nebol. Ako informoval Muňko, ministerstvo sa rozhodlo prijať určité opatrenia. Vydalo výnimky na odstrel medveďa, s čím nesúhlasia predstavitelia lesoochranárskeho združenia VLK.

Ich víziou je prirodzená záchrana lesov aj medveďov. Podľa nich ministerstvo porušuje zákony pri zabezpečení ochrany veľkých šeliem. Združenie už podalo desiatky žalôb, na rokovaní za okrúhlym stolom sa nezúčastnilo. "Zmonitorovali sme si, čo musíme ochrániť, prírode musíme pomôcť," upozornil Muňko a ďalej dodal, že "nie je to o tom, že riešenie vidíme len v sreľbe."

Ďalším vážnym problémom je premnožený kormorán. Spôsobuje škody na rybách, aj tých chránených, ktoré sa stávajú jeho potravou. Rybári preto bojujú za zníženie počtu tohto dravého vtáka u nás. Kormorán zje 0,5 kg rýb denne. Pri súčasnom počte tak spôsobujú kormorány škodu 700-tisíc korún za deň.

Zvýšený výskyt je najmä na jeseň a cez zimu, kedy k nám prilietajú kormorány zo severských krajín. Na základe tohto ministerstvo povolilo výnimku na plašenie aj na limitovaný odstrel. Tomáš Blažkovič zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti nevidí v odstrele riešenie. "Napríklad na južných tokoch problémy vôbec nespôsobujú," upozornil.

Muňko povedal, že ministerstvo nechce problém riešiť len odstrelom. "Potrebujeme si zmapovať koľko samíc, samcov a dospelých jedincov sa v prírode nachádza a potom budeme vedieť ako sa dá situácia riešiť."

Svetová ochranárska únia pri príležitosti Svetového dňa zvierat, ktorým je 4. október, opäť rozšírila zoznam druhov zvierat, ktorým hrozí vyhynutie. Ich počet sa oproti minulému roku zvýšil takmer o 200, vyhynutie hrozí každému tretiemu druhu obojživelníkov. Na Slovensku také problémy nemáme. Na Slovensku je vážnejšie ohrozená napríklad jarabica.

Zdielať na

Najčítanejšie správy