Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico sa ohradil proti rozhodnutiu PES
Zdielať na

Fico sa ohradil proti rozhodnutiu PES

Zdroj: internet

Podľa Rasmussena potrebuje Smer viac času na vytlačenie extrémizmu z vlády.

Premiér Robert Fico dnes vyhlásil, že "ostro protestuje" proti odmietavému postoju predsedu Strany európskych socialistov (PES) Poula Nyrupa Rasmussena na návrat Smeru-sociálnej demokracie do PES.

Vyjadril sa tak pred štvrtkovým rokovaním predsedníctva PES o Smere, ktorému vlani pozastavili členstvo pre koalíciu so Slovenskou národnou stranou (SNS) na čele s kontroverzným Jánom Slotom.

Rasmussen v pondelok povedal, že "Smer potrebuje dostať viac času na vytlačenie extrémizmu z jeho vlády". Práve v uplynulých dňoch vyvolali rozruch aj v zahraničí Slotove protimaďarské výroky a hanlivé urážky predsedu opozičnej Strany maďarskej koalície (SMK) Pála Csákyho. Podľa Fica však Slotove vyjadrenia nemajú žiaden vplyv na činnosť vlády.

"Vláda Slovenskej republiky nikdy neprijala žiadne rozhodnutie alebo vyhlásenie a v praktickej politike sa nikdy nesprávala tak, aby ju niekto mohol obviniť z extrémizmu. Ide o vážne obvinenie vlády členského štátu Európskej únie bez akéhokoľvek dôkazu," uviedol Fico v stanovisku, ktoré ČTK poskytla hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová Rýsová.

Vláda podľa Fica pristupuje k prejavom extrémizmu s "nulovou toleranciou". Smer vraj preukázal jasnú sociálno-demokratickú orientáciu, čo podľa Fica potvrdil aj predseda nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Kurt Beck na septembrovej konferencii v Prahe.

Fico vytkol Rasmussenovi, že sa vyslovil proti návratu Smeru bezprostredne po stretnutí s maďarským socialistickým premiérom Ferencom Gyurcsányom a nevypočul si argumenty Smeru. Deklarácia parlamentu o nemennosti takzvaných Benešových dekrétov, ktorú maďarskí politici kritizovali, sa podľa premiéra nedá považovať za prejav extrémizmu. Pripomenul tiež, že Slotove výroky označil za nevhodné. Smer je podľa neho do štvrtka pripravený objasniť všetky prípadné nedorozumenia.

Slotu dnes za vulgárne výroky kritizoval aj slovenský minister zahraničných vecí Ján Kubiš. Podobne ako pred časom Fico však súčasne vytkol predsedovi SMK Csákymu, že slovnú prestrelku vyprovokoval svojimi radikálnymi požiadavkami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy