Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Monitorovacie centrum pre drogy posilňuje svoje postavenie
Zdielať na

Monitorovacie centrum pre drogy posilňuje svoje postavenie

Zdroj: Revans37/ilustračné

Národné monitorovacie centrum pre drogy (NMCD) zastupuje Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť so sídlom v Lisabone. Je členom siete Európskej informačnej siete o drogách a drogových závislostiach nazývanej REITOX.

Posilnenie postavenia Národného monitorovacieho centra pre drogy bolo témou dnešného seminára Prepojenie monitoringu drogovej situácie a politík v praxi. Ako pre médiá uviedla Lucia Kiššová, koordinátorka Národného monitorovacieho centra pre drogy, od 1. júna pracujú ako samostatný odbor Úradu vlády SR.

Verí, že oddelenie od Generálneho sekretariátu Výboru ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog zlepší spoluprácu centra s odborníkmi. Kiššová zároveň pripomenula, že pre kvalitný nezávislý monitoring drogovej situácie v SR je dôležitá aj politická podpora.

Seminár, na ktorom sa zúčastnil podpredseda vlády Dušan Čaplovič, ale aj experti na monitorovanie drogovej situácie z Európskej únie z Bruselu, Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť z Lisabonu a odborníci z Českej republiky a Francúzska, poukázal práve na potrebu užšej spolupráce odborníkov a orgánov štátnej správy, ktoré sa venujú drogám, s Národným monitorovacím centrom pre drogy.

Národné monitorovacie centrum podľa Kiššovej sleduje situáciu v oblasti drog na rôznych úrovniach. Zbiera prieskumy o užívateľoch drog. Monitoruje informácie o liečbe drogovo závislých, úmrtiach, trestnej činnosti, infekčných chorobách a ďalšie údaje, napríklad aj preventívne opatrenia. Na ich základe zostavuje každoročne národnú správu o stave drogových závislostí a kontrole drog v SR, ktorú posiela Európskemu monitorovaciemu centrum pre drogy a drogové závislosti (EMCDDA).

Dokument je tiež podkladom pre rozhodnutia politikov v boji proti drogám. Správu za minulý rok zverejní Národné monitorovacie centrum, rovnako ako ďalšie členské krajiny Európskej únie (EÚ), 22. novembra. V ten istý deň predstaví lisabonské európske centrum správu o stave na drogovej scéne v EÚ za rok 2005.

Národné monitorovacie centrum pre drogy (NMCD) zastupuje Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť so sídlom v Lisabone. Je členom siete Európskej informačnej siete o drogách a drogových závislostiach nazývanej REITOX. Pod Úradom vlády SR vzniklo v roku 2002 a až do júna tohto roku bolo súčasťou Generálneho sekretariátu Výboru ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog. Slovenská republika je plnoprávnym členom EMCDDA od 1. mája 2004.

Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogové závislosti (European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction - EMCDDA) bolo založené 8. februára 1993. Jeho úlohou je poskytovať EÚ a jej členským štátom objektívne, spoľahlivé a porovnateľné informácie o drogách a drogových závislostiach. Je jednou z decentralizovaných agentúr EÚ.

Viac informácií ponúka internetová infodrogy.sk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy