Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico poslal šéfredaktorovi SME otvorený list
Zdielať na

Fico poslal šéfredaktorovi SME otvorený list

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Denník SME podľa neho nerešpektuje základné pravidlá žurnalistickej etiky a jeho články sú "zreteľne motivované zneužívanie slobody prejavu."

V reakcii na včerajší titulok denníka SME, že o tom, že Fico obvinil guvernéra NBS z korupcie, premiér v otvorenom liste píše: "Fabulovanie príbehu o obvinení guvernéra Národnej banky Slovenska z korupcie je ďalším príkladom. Nikto z dotknutých osôb, či už ide o guvernéra alebo o predsedu vlády, neakceptuje takto vymyslenú príhodu."

Fico mal podľa denníka SME v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu povedať, že guvernér NBS Ivan Šramko bral úplatky za udeľovanie licencií dôchodkovým správcovským spoločnostiam v roku 2004.

„Guvernér Národnej banky, pri všetkej úcte k tejto funkcii, zodpovedal za rozdeľovanie licencií. Je celkom prirodzené, že má dnes pozitívnejší vzťah k dôchodkovým správcovským spoločnostiam ako vláda, ktorej som predsedom,“ povedal v sobotu v SRo premiér.  

Denník SME podľa Fica preberal úlohu politickej opozície, čo "nemá v Európe obdobu."

"Plne rešpektujem, že charakter denníka SME určujú jeho vlastnícke štruktúry," uvádza v liste premiér.

"Ak majú však médiá na Slovensku zohrávať kontrolnú a informačnú úlohu, ak majú pravidelne moralizovať a hodnotiť každý jeden krok slovenskej exekutívy, oprávnene očakávam, že túto významnú úlohu a postavenie v spoločnosti vyvážia rešpektovaním zákonov a najzákladnejších pravidiel novinárskej práce," uzatvára v liste Fico.

Podľa Fica bude mať konanie denníka SME "dohru na súde v podobe návrhu na ochranu osobnosti."

Zdielať na

Najčítanejšie správy