Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nový pes v rodine: Tieto povely ho vedia naučiť aj deti
Zdielať na

Nový pes v rodine: Tieto povely ho vedia naučiť aj deti

BRATISLAVA / Na Vianoce, ktoré boli pred mesiacom sme už aj zabudli, ale poniektoré rodiny to majú inak. Ak bol totiž pod vianočným stromčekom živý darček, tak tie sviatky máte na očiach každý deň.

Je veľký rozdiel medzi slovami výcvik a výchova. "O výcviku hovoríme, keď pes poslúcha na povelové rozkazy. Ale psa nechávame aj doma samého, ideme na prechádzku bez vôdzky, vtedy hovoríme o výchove," povedal kynológ Juraj Ferko. Hovorí sa, že pes potrebuje svojho vodcu. Ale čo ak psa dostane pod stromček dieťa?

"Dieťa si dokáže vybudovať rešpekt u psa. To znamená, že pes dokáže počúvať dieťa a dieťa ho vie aj vychovať. Dôležite je, že pes vníma hierarchiu v rodine ako takú. Ak si dieťa vybuduje rešpekt u psa, tak ostatní, starší členovia ho majú automaticky," vysvetľuje kynológ.

Čo raz zakážeme, to musí platiť. "Toto platí na 99,9 percenta. Keď si donesiem domov mladého psa a chcem, aby so mnou fungoval veľmi dobre, zo začiatku je dobré svet rozdeliť na to, čo môže a čo nemôže," radí Ferko. 

Pes je schopný rešpektovať aj to, že nesmie spať v posteli manželov, ale v detskej áno. "Pes je teritoriálne založené zviera, to znamená, že dokáže rozlišovať jednotlivé teritóriá. Je dôležité, aby pes vyšiel na posteľ po výzve, aj prespávanie v posteli musí mať svoje pravidlá," dodáva kynológ. 

Deti vedia psov naučiť základné povely ako ku mne, sadni, ľahni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy