Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pri Stupave sa objavila dvojmetrová anakonda. Nie je jasné, kde sa tam vzala
Zdielať na

Pri Stupave sa objavila dvojmetrová anakonda. Nie je jasné, kde sa tam vzala

STUPAVA / Učebnice a rôzne atlasy tvrdia, že Anakonda žltá sa vyskytuje predovšetkým v Južnej Amerike. Lenže odteraz môžeme do máp zakresliť aj Stupavu. Práve tam si rodina na prechádzke všimla, že v tráve leží had. Na naše pomery priveľký had.

"Ja som teda na ňu skoro stupil. Vtedy by sa mi asi človek krvi nedorezal," hovorí prírodovedec a dokumentarista Tomáš Hulík. Ako sa ale po pár sekundách ukázalo, báť sa naozaj nebolo čoho. Had bol mŕtvy.  Nebezpečenstvo teda nikomu nehrozilo, no nález je zarážajúci v tom, že anakondy, v tomto prípadne Anakonda žltá, v našich lesoch voľne nežijú a v tejto zime by asi ani veľmi dlho neprežili. "Je to druh, ktorý obýva Brazíliu, Bolíviu, Paraguaj, Uruguaj, čiastočne myslím aj Argentínu a podobne. Pod 15 stupňov ak idú teploty, už to pre tých hadov nie je komfortné," hovorí zoológ Ján Kautman, riaditeľ Prírodovedeckého múzea SNM.

Otázne je preto, ako sa anakonda neďaleko stupavských lesov dostala. Mohla niekomu utiecť a zamrznúť, no odborníci si myslia, že to je menej pravdepodobná verzia. "Skôr sa domnievam, že išlo o nejaký úhyn a človek sa bál to vyhodiť niekde v okolí svojho domu. Možno išlo o zviera, ktoré nebolo evidované a tým pádom nechcel na seba niekto upozorňovať," domnieva sa Kautman.

Nájdená anakonda mala takmer 2 metre. Podľa toho sa dá určiť aj jej približný vek. "Myslím si, že mala určite cez 10 rokov," odhadol zoológ Daniel Jablonski. Prečo sa jej niekto po toľkých rokoch zbavil, zatiaľ nie je jasné, no prípadom sa už zaoberá polícia. "Bežné to nie je, ale stáva sa to a je to dôsledkom nejakého neseriózneho správania nejakých pravdepodobne chovateľov," hovorí Kautman.

Pozrite si archívnu reportáž o priateľskom prístupe k anakonde:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy