Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Desiatkam hasičov siahli na výsluhové dôchodky, o peniaze prídu aj ďalší
Zdielať na

Desiatkam hasičov siahli na výsluhové dôchodky, o peniaze prídu aj ďalší

BRATISLAVA / Koncom minulého roka dostali po siedmych rokoch desiatky bývalých hasičov z celého Slovenska rozhodnutie z Ministerstvo vnútra o odobratí výsluhových dôchodkov. Sú obeťami ustanovenia v zákone, ktoré platilo iba tri roky. Podľa zistení TV JOJ nie sú jediní. Sporné ustanovenie sa nepríjemne dotkne aj ďalších bývalých hasičov, ktorí pôjdu do starobného dôchodku o niekoľko mesiacov.

Bývalý profesionálny hasič Peter Ščigulinský je dôkazom toho, že sporné ustanovenie, týkajúce sa rokov 2008 až 2010 sa nedotklo len hasičov odchádzajúcich do starobného či výsluhového dôchodku v spomínaných rokoch, ale aj tých, ktorí budú do starobného dôchodku odchádzať o niekoľko mesiacov. "Tí ľudia, ktorí požiadali o starobný dôchodok, tak im pozastavili výsluhový dôchodok a tým pádom vlastne prichádzajú o peniaze," tvrdí bývalý hasič Peter Ščigulinský. 

Napriek tomu, že Peter si obliekal modrú uniformu 32 rokov, zachránil desiatky životov, zasahoval v ťažkých podmienkach a videl smrť zblízka, nemá nárok na dva dôchodky. Do výsluhového dôchodku odišiel v spornom roku 2010 a do starobného by mal ísť o niekoľko mesiacov. A nie je sám. "Dokonca tí moji kolegovia majú možno nie 30, ale aj 40 rokov skoro odrobených, odmakaných a zrazu prídu o ten dôchodok." povedal bývalý hasič a prezident hasičských odborov Daniel Petrovič. "Niekto šikovný zase nedomyslel tieto veci," konštatuje Ščigulinský.

ministerstvo sa bráni

"Pri každej zmene zákona týkajúcej sa sociálneho zabezpečenia sa môže vyskytnúť skupina, ktorá môže byť istým spôsobom znevýhodnená. Prechodnými ustanoveniami sa snažíme tento systém nastaviť čo najspravodlivejšie. Hasiči, ktorí služobný pomer ukončovali v rokoch 2008 až 2010 vedeli o takto nastavenom systéme," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Silvia Keratová.

Hasiči ale tvrdia opak. "Ja som zistil prácne, že to tam dostali cez Zákon o sociálnom poistení, že vlastne hasiči ani nemuseli mať ani pojem ani nič, ani my ako odborári sme nemuseli ani vedieť, že také voľačo tam do toho zákona dostali," tvrdí Petrovič. "Ja som sa to dozvedel prakticky až keď som prišiel domov zo zahraničia, keď som sa snažil vybavovať ten starobný dôchodok," dodáva Ščigulinský.

Pripomeňme, že výsluhový dôchodok je vysoký podľa toho, koľko rokov hasič v zbore odpracoval. Starobný dôchodok má hasičský senior vypočítaný z alikvotného obdobia mimo práce v zbore. Chlapi, ktorí zachraňovali životy sa podľa prechodného ustanovenia z roku 2008 až 2010 musia jedného dôchodku vzdať. "V prvom rade chceme pripomenúť, že hasiči, ktorí išli do dôchodku do 1.januára 2008 nemali nárok na výsluhový dôchodok, takže tiež nemohli súbežne poberať aj výsluhový aj starobný dôchodok. Sociálne zabezpečenie hasičov je od 1. januára 2008 nezmenené," dodáva Keratová.

Hasiči, ktorí išli do výsluhového dôchodku po roku 2010 už ale dva dôchodky poberať môžu. Rezort vnútra o zmene pre hasičov, ktorých sa sporné ustanovenie dotýka, neuvažuje, napísali v odpovedi pre TV JOJ. Hasiči aj napriek tomu veria v úspešný koniec. "Verím, že sa tá situácia zmení a že niekto do toho naleje normálny rozumný návrh," uzatvára Ščigulinský.

Pozrite si ako hasiči zhodnotili minulý rok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy