Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slotove vulgarizmy neboli vhodné, vyprovokovala ho SMK
Zdielať na

Slotove vulgarizmy neboli vhodné, vyprovokovala ho SMK

Zdroj: SITA

Hanlivé výroky predsedu vládnej SNS Jána Slotu na adresu šéfa opozičnej SMK Pála Csákyho neboli podľa premiéra Roberta Fica vhodné.

Hanlivé výroky predsedu vládnej SNS Jána Slotu na adresu šéfa opozičnej SMK Pála Csákyho neboli podľa premiéra Roberta Fica vhodné. Predseda vlády a Smeru-sociálnej demokracie však súčasne dodal, že Slotu vyprovokoval k urážlivým slovám Csáky svojím ohováraním Slovenska v zahraničí.

Príčinou expresívnych výrazov pána Slotu, ktoré premiér a predseda strany Smer-sociálna demokracia Robert Fico nepovažuje v politickom dialógu za vhodné, je agresívne až nebezpečné správanie predsedu SMK, ktorý nemá žiadne škrupule ohovárať Slovensko v zahraničí, klamať na jeho adresu a znervózňovať slovensko-maďarské vzťahy pokusmi rušiť Benešove dekréty," uviedla v dnešnom tlačovom vyhlásení hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová Rýsová.

Slovnú prestrelku medzi Slotom a Csákym vyvolali protimaďarské výroky predsedu SNS v jeho nedávnom rozhovore pre ČTK. Šéf SMK sa voči týmto výrokom tvrdo ohradil, načo ho Slota počastoval hanlivými výrokmi. Tie neodvolal ani po tom, čo SMK oznámila podanie trestného oznámenia na šéfa SNS. Slota často pútal pozornosť svojimi kontroverznými výrokmi aj v minulosti.

V posledných dňoch sa objavili špekulácie, že posledné vyjadrenia Slotu by mohli uškodiť Smeru pred rokovaním vedenia Strany európskych socialistov (PES), ktorá má na budúci týždeň zhodnotiť, či Ficovu stranu opätovne prijme do svojich radov. Práve koaličné spojenectvo Smeru so SNS viedlo PES k tomu, že prerušila premiérovej strane členstvo.

„Pre PES by mali byť dôležité skutky a hodnotové správanie strany Smer-sociálna demokracia a nie expresívne výroky jeho koaličných partnerov", zdôraznil dnes Smer vo vyhlásení a dodal, že strana má záujem na dobrých vzťahoch s Maďarskom a Fico je pripravený sa kedykoľvek stretnúť s maďarskými predstaviteľmi.

Výroky Slotu vzbudili rozruch krátko po tom, čo maďarskí politici kritizovali Slovensko za parlamentnú deklaráciu o nemennosti takzvaných Benešových dekrétov, ktoré po druhej svetovej vojne zbavili občianskych a majetkových práv aj väčšinu ľudí z polmiliónovej maďarskej menšiny.      

Zdielať na

Najčítanejšie správy