Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Elektronické zdravotníctvo zavádza, tvrdia zubári. Niektorí preto dokonca chcú skončiť
Zdielať na

Elektronické zdravotníctvo zavádza, tvrdia zubári. Niektorí preto dokonca chcú skončiť

BRATISLAVA / Časť zubných lekárov zvažuje ukončenie svojej činnosti. Ako povedal na tlačovej konferencii prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík, dôvodom je zavádzanie elektronického zdravotníctva, takzvaného eZdravia.

Vstupné náklady zubných lekárov vzrástli pre hardvérové a softvérové vybavenie. Podľa Moravčíka si treba uvedomiť vekovú štruktúru lekárov. "Niektorí kolegovia povedali, že ak sa budú musieť povinne zapojiť do tohto, zvažujú, či vôbec sa im oplatí zostať poskytovateľom zdravotnej starostlivosti," povedal prezident SKZL. Komora však zatiaľ nemá potvrdené ukončenie činnosti zubárov.

Nedostatočná informovanosť

Problémom podľa Moravčíka bola aj nedostatočná informovanosť. "Od 1. januára tohto roka sa majú lekári a ďalší zdravotnícki pracovníci pripájať k systému eZdravie. Doteraz nedostali relevantnú príručku, Národné centrum zdravotníckych informácii neorganizovalo ani školenia pre používateľov," upozornila komora. Slovenská komora zubných lekárov požaduje, aby sankcie voči poskytovateľom neboli uplatňované a účinnosť príslušných ustanovení zákona týkajúcich sa sankcií za nepripojenie k eZdraviu bola odložená.

Chybovosť je prirodzená 

Podľa riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácii Petra Blaškovitša nie je možné pri projekte takéhoto rozsahu očakávať bezchybný priebeh. "Uvedomujeme si tie 'detské choroby', ktoré systém má a ktoré sa vyskytujú. Ale to, čo považujem za úspech, je, že nemáme 'smrteľnú chorobu' toho projektu," zľahčil generálny riaditeľ. Technické problémy, ktoré NCZI eviduje, majú podľa Blaškovitša pod kontrolou. "Sú to všetko riešiteľné problémy. Samozrejme, nie všetky sú len na našej strane," dodal.

Generálny riaditeľ opätovne ubezpečil, že rok 2018 je nábehový a nebudú sa uplatňovať sankcie. Informoval ale o pripravovanej komplexnej zmene legislatívy v rámci systému eZdravie. "Bude sa týkať najmä sankcií, bude sa týkať vôbec definícií toho, kedy sa lekár považuje za pripojeného, kedy má relevantné dôvody, aby sa nepripojil," vysvetlil generálny riaditeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy