Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aktivisti petíciou žiadajú stiahnutie zákona o Hlinkovi
Zdielať na

Aktivisti petíciou žiadajú stiahnutie zákona o Hlinkovi

Zdroj: 604 Plonker/ilustračné

Petičiari sú presvedčení, že Andrej Hlinka nespĺňa koncepčne ani ľudsky predstavu o kľúčovom štátnikovi, ktorý by zjednocoval národ.

Niektorí aktivisti začali podpisovať petíciu za stiahnutie zákona o zásluhách Andreja Hlinku. "Návrh tejto právnej normy obsahuje historické nepresnosti až falzifikácie a v takejto podobe má všetky znaky štátnej propagandy. V každej demokratickej spoločnosti je neprijateľné a nebezpečné, ak sa štát v rozpore s historickými skutočnosťami pokúša uzákoniť vlastnú, hrubo selektívnu interpretáciu dejín," píše sa v texte petície.


Petičiari sú presvedčení, že Andrej Hlinka nespĺňa koncepčne ani ľudsky predstavu o kľúčovom štátnikovi, ktorý by zjednocoval národ. "Jeho príklon k nedemokratickým metódam a obdiv k pravicovým diktatúram ho diskvalifikujú z radu osobností, ku ktorým by sa mal prihlásiť štát ako celok. Prijímanie takýchto zákonov nie je dobrý spôsob, ako posilňovať našu historickú pamäť," uvádza sa v petícii. Petičiari žiadajú poslancov NR SR, aby si nepošpinili svedomie a povesť podporou zákona, ktorý uráža demokratické cítenie nášho ľudu.

"Žiadame lídrov štandardných politických strán, aby sa neprihlasovali k človeku, ktorého správanie bolo v rozpore s hodnotami sociálnej, liberálnej i kresťanskej demokracie. A napokon žiadame prezidenta Slovenskej republiky, aby takýto prípadný zákon nepodpisoval a aby nerozdeľoval občanov štátu, na čele ktorého stojí," vyzývajú aktivisti.

Pod petíciou sú napríklad podpísaní občianska aktivistka Hana Fábry, dramaturg Tibor Ferko, spisovateľ Michal Hvorecký, vysokoškolský učiteľ Eduard Chmelár, historik Ivan Kamenec, publicista Martin Kasarda, politológ Miroslav Kusý, bývalý veľvyslanec SR v Maďarsku Štefan Markuš, aktivistka Oľga Pietruchová, predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Karol Pitka, dramaturg Martin Porubjak, ekonóm Juraj Stern, ochranárka Ľubica Trubíniová, bývalý predseda SDĽ Peter Weiss, historička práva Katarína Zavacká.

K výzve sa pripojili aj organizácie Slovenský zväz protifašistických bojovníkov a Ľudia proti rasizmu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy