Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sprísni podmienky pre likvidáciu starých chladničiek a mrazničiek
Zdielať na

Sprísni podmienky pre likvidáciu starých chladničiek a mrazničiek

Zdroj: Alan Stanton

Slovensko sprísni legislatívu pre likvidáciu starých typov chladničiek a mrazničiek, ktoré obsahujú nebezpečné látky poškodzujúce ozónovú vrstvu.

Slovensko sprísni legislatívu pre likvidáciu starých typov chladničiek a mrazničiek, ktoré obsahujú nebezpečné látky poškodzujúce ozónovú vrstvu.

Ako na dnešnej tlačovej besede informoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Jaroslav Jaduš, všetkým recyklačným zariadeniam zavedú rovnaké sprísnené podmienky, ktoré budú garantovať, že pri likvidácii nebudú unikať nebezpečné látky. "Ide predovšetkým o odstránenie nerovností medzi mobilnými a stacionárnymi jednotkami na likvidáciu chladničiek a mrazničiek," povedal Jaduš. Nové podmienky by mohli platiť od budúceho roka.

Podľa Jaduša Slovensko sa musí vyrovnať aj so zásobami starých hasiacich prístrojov, v ktorých sú najmä nebezpečné halóny. Väčšina takýchto hasiacich prístrojov už bola odovzdaná do halónovej banky, vyhlásil riaditeľ odboru ochrany ovzdušia MŽP Ľubomír Žiak. Halónová banka podľa Žiaka momentálne uskladňuje niekoľko sto takýchto hasiacich prístrojov. Žiak tvrdí, že treba vyriešiť otázku ich zneškodnenia. V nových hasiacich prístrojoch halóny nemôžu byť.

Kontrolované látky - freóny, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu, sa u nás nikdy nevyrábali, uviedol Žiak. "Na Slovensku sa tieto látky len spotrebovávali," dodal. Podľa neho najväčšmi sme poškodzovali ozónovú vrstvu v 90. rokoch, a to v oblasti chladiarenskej a klimatizačnej techniky. Nebezpečné látky sa používali aj ako hnacie plyny pre aerosólové výrobky v kozmetike. "Všetky spreje kedysi používali ako hnací plyn kontrolované látky."

Miroslav Chmelík zo Slovenského hydrometeorologického ústavu tvrdí, že súčasným cieľom je, aby ozónová vrstva dosiahla stav, ktorý bol v roku 1980. Podľa neho posledné výskumy dokázali, že na niektorých miestach sa vo svete zastavil úbytok ozónu, dokonca už zaznamenali aj stúpajúci trend. Chmelík povedal, že podľa prepočtov ozónová vrstva by mala byť zregenerovaná v roku 2065.

Montrealský protokol bol podpísaný v roku 1987. Jeho cieľom je záchrana ozónovej vrstvy. Ozón, ktorý je v stratosfére, zachytáva škodlivé ultrafialové žiarenie. Úbytok ozónu má na svedomí zvýšený výskyt rakoviny kože, očných zápalov, zníženie imunity či zníženie množstva úrody.

Zdielať na

Najčítanejšie správy