Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Centrum na bezplatné doučovanie. Študenti pomáhajú študentom
Zdielať na

Centrum na bezplatné doučovanie. Študenti pomáhajú študentom

LOZORNO / V Lozorne vznikol veľmi zaujímavý projekt. Pre deti zo slabších sociálnych pomerov tam vybudovali centrum, do ktorého môžu chodiť na bezplatné doučovanie. Jedinečnosť takéhoto vzdelávania spočíva aj v tom, že pomáhať sa rozhodli mladí študenti, ktorí sa deťom venujú vo svojom voľnom čase.

V škole skončia približne o pol tretej, dajú si obed a potom idú na 40 minútovú cestu autobusom do Lozorna. Namierené majú do komunitného centra, v ktorom doučujú deti zo slabšieho sociálneho zázemia. "Hlavne si s nimi robíme domáce úlohy a potom opakujeme, čo preberali v škole. Hlavne matematiku, slovenčinu a angličtinu," hovorí dobrovoľníčka Sarah.

"Cieľom je venovať sa znevýhodneným deťom, čím skôr tým lepšie. Aby sa im v škole lepšie darilo. Aby boli lepšie pripravené a aby mali viac možností v živote," vysvetľuje Soňa Koreňová, spoluorganizátorka projektu Edubox. 

Nabitý program

Momentálne sa na doučovanie v eduboxu bez nároku na mzdu a v rámci svojho voľného času prihlásilo 10 študentov. Niekde majú od 30 - 40 detí, s ktorými sa učia. Dobrovoľníci chodia za deťmi raz do týždňa a trávia s nimi približne 3 až 4 hodiny.  A keď prídu o ôsmej večer domov, ich povinnosti zďaleka nie sú u konca. "Budem sa musieť začať učiť, lebo zajtra píšeme veľký test a budem ešte musieť napiecť do kaviarne. To mám tiež ako dobročinnosť," vraví dobrovoľníčka Viktória. 

Aj keď toho majú veľa tvrdia, že to stojí za to. "Je to úžasný pocit, keď viem, že môžem tým deťom s niečím pomôcť a byť taká nápomocná a dôležitá pre nich," dodáva Sarah. 

Pozrite si archívnu reportáž o dobrovoľníctve: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy