Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cudzinci si u nás vybavia pobyt jednoduchšie
Zdielať na

Cudzinci si u nás vybavia pobyt jednoduchšie

BRATISLAVA / Vláda schválila zmeny v cudzineckej politike. Tá sa zásadne dotkla aj mobility pracovnej sily, a to nielen v rámci Európy, ale aj z tretích krajín. Zahraničným odborníkom, vedcom aj výskumníkom sa po novom zjednoduší vybavovanie pobytu u nás.

Slovensko prevzalo predovšetkým európske pravidlá. Novela zákona o pobyte cudzincov na našom území ale rieši aj potreby z praxe. Zmeny sa preto dotknú inštitútu tolerovaného pobytu, ale aj zákona o bankách. Do účinnosti by mala vstúpiť už 1. mája. 

Cieľom novely je úplne zbúrať bariéry, ktoré bránili zahraničným odborníkom pracovať na vedeckých výskumoch alebo študentom ďalej sa vzdelávať. "Predovšetkým smeruje, aby táto výmena mozgov bola jednoduchšia v rámci Európy, aby nemuseli absolvovať niektoré dlhotrvajúce tortúry ako doteraz," vysvetľuje minister vnútra Robert Kaliňák.

Zmenou prejde aj cudzinecká polícia v Bratislave, ktorá už čoskoro dostane nové sídlo. Onedlho sa presťahuje do zrekonštruovanej budovy vo Vajnoroch. Podmienky sa tak zlepšia nielen pre personál, ale aj pre klientov. Nekonečné rady v nočných hodinách, podráždení cudzinci a matky s deťmi, malé priestory a slabá kapacita personálu sa tak stanú minulosťou. Kapacita stránkového oddelenia sa zvýši o 30 percent."Budeme mať 25 vybavovacích boxov, zároveň aj tzv. biokabíny, kde budeme odoberať biometrické údaje od cudzincov za účelom výroby dokladov o pobyte," vysvetľuje riaditeľ cudzineckej polície Ladislav Csemi. 

Nová budova bude mať bezbariérový prístup, recepciu s odborníkom, priestranné čakárne, miestnosť pre matky s deťmi a tiež niekoľko nových toaliet. Dôraz sa kládol aj na bezpečnostné opatrenia. "Niektoré lustračné procedúry osôb budú čo najviac automatizované a oveľa prísnejšie," dodáva Csemi.

Takéto isté zmeny plánuje cudzinecká polícia zrealizovať aj v Žiline, v Michalovciach, aj v Dunajskej Strede.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy