Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Už od februára zmiznú niektoré poplatky pri pôrodoch
Zdielať na

Už od februára zmiznú niektoré poplatky pri pôrodoch

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Rezort zdravotníctva poteší budúce matky. Od februára totiž ruší niektoré poplatky spojené s pôrodom. Medzi ne patrí napríklad poplatok za prítomnosť otca pri pôrode či za epidurálnu analgézia. Poplatok za výber pôrodníka ale zatiaľ zostáva.

Niektoré poplatky spojené s pôrodom sa od februára zrušia. "Poplatok za výber pôrodníka zatiaľ rušiť nebudeme, nakoľko sme si to prechádzali aj s jednotlivými nemocnicami," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker. 

Epidurálnu analgéziu by mali preplácať poisťovne. "Nehovorím, že sme dohodnutí, ale máme otvorenú túto debatu. Pokiaľ to nebudú preplácať poisťovne, tak to zatiaľ budú platiť nemocnice. Našou cestou je, samozrejme, aby to bolo hradené z verejného zdravotného poistenia," uzavrel Drucker.

Zrušenie poplatkov avizoval minister koncom minulého roka. Začiatkom roka 2018 by sa mali schváliť aj štandardy v oblasti gynekológie a pôrodníctva. "Takisto sa kompletne robí revízia aj spolu so Svetovou zdravotníckou organizáciou a s pacientskymi organizáciami v oblasti Mother, Baby friendly nemocníc. Postupne sa začína recertifikácia nemocníc," poznamenal koncom vlaňajška minister.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy