Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obyvatelia obcí, ktoré odstavili pred sviatkami od vody, už nemusia k cisternám
Zdielať na

Obyvatelia obcí, ktoré odstavili pred sviatkami od vody, už nemusia k cisternám

ŽITNÝ OSTROV / Vysoká koncentrácia herbicídu atrazín v troch studniach Žitného ostrova spôsobila na sklonku minulého roka zákaz pitia i varenia z vody vodovodnej siete v šiestich obciach. V troch z nich už od utorka nemusia mieriť s nádobami na vodu k cisternám. Avšak zdroj znečistenia zostáva ešte stále záhadou.

"Ešte nevieme presne, ako nám bude chutiť, ale vieme už, že je čistá," povedal starosta obce Ladislav Matuška. V troch obciach Žitného ostrova môžu obyvatelia po mesiaci opäť piť vodu z vodovodného kohútika, a to dokonca filtrovanú.

Na studni, ktorá zásobuje tri zo 6 dotknutých obcí, od piatku spustili úpravňu vody do skúšobnej prevádzky. Zákaz pitia a varenia však regionálni hygienici povolili až od utorka.

"V sobotu bola prepláchnutá celá vodovodná sieť v týchto troch obciach, včera boli odobraté kontrolné vzorky, nepreukázali žiadne hodnoty atrazínu," informuje technológ pitnej vody Tibor Miškovič. "Ďakujem všetkým tým našim pracovníkom, ktorí pomohli túto situáciu zvládnuť," rozpráva starosta obce Baka Juraj Bertalan. 

V domácnostiach splachovaním a umývaním svoje prívodné potrubia prepláchli samotní užívatelia. Nezávadnosť vody mohli starostovia vyhlásiť až na základe dnešného písomného rozhodnutia hygienikov.

"Jedná sa o filtrovanie aktívnym uhlím, ktoré ako hocijaký filtračný materiál sa postupne zanáša akonáhle sa zistí nejaká nezrovnalosť vodárenská spoločnosť musí meniť náplň," povedal Matuška. Aj preto budú vodári kontrolovať kvalitu vody raz mesačne. Výsledky rozborov budú dostávať aj obce, ktoré sú akcionármi vodárenskej spoločnosti.

"Musím dodať, že voda je čistá len z vodovodu- lebo v utorok sa už jedna obyvateľka pýtala, že oni majú studňu ... kontrolné merania musia dať spraviť oni sami," rozpráva Bertalan. 

Vo zvyšných 3 obciach – Lúči na Ostrove, Holiciach a Blatnej na Ostrove si aj naďalej budú musieť chodiť pre pitnú vodu k cisternám. Filtre by tu mali byť namontované do konca februára

Súvisiace články

Najčítanejšie správy