Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na referendum neprišlo dosť ľudí. Starosta obce Naháč zostáva na svojom poste
Zdielať na

Na referendum neprišlo dosť ľudí. Starosta obce Naháč zostáva na svojom poste

NAHÁČ / Pod starostom malebnej dedinky Naháč sa trasie stolička. Tamojšie zastupiteľstvo ho obviňuje, že obec pre jeho neschopnosť zahlcujú pokuty, a že im tam o chvíľu ostane už len kostol a krčma. Problém sa rozhodli vyriešiť na Troch kráľov.

Sviatočný deň trávili obyvatelia obce Naháč pri Trnave naozaj netradične. V referende hlasovali o tom, či ich starosta ostane alebo neostane vo funkcii.

Je to príbeh, aký poznajú v mnohých slovenských dedinách. Na jednej strane barikády stojí starosta, na druhej obecné zastupiteľstvo. To v Naháči mu vyčíta zánik škôlky, ale aj to, že nezákonne narába s obecným majetkom a nikoho nepustí ku kontrole. "Porušuje rozpočtové opatrenia obce, nedodržiava zákon o obecnom zriadení. Na úrade ho nenájdete, lebo robí z domu, nemôžeme sa mu dovolať," uviedla obecná poslankyňa Martina Lopatková.

Občania sa podľa názoru starostu majú právo vyjadriť, no porušenie zákonov odmieta. "Všetky zmluvy boli transparentné, s vedomím obecného zastupiteľstva. Škôlka sa nezrušila, ale škôlku sme dali do prenájmu neziskovej organizácie, potom prerušila prevádzku, z toho dôvodu, že bola ekonomicky nevýhodná," povedal starosta Vladimír Kašša.

Faktom je, že pochybenia v hospodárení obce našiel aj Najvyšší kontrolný úrad. Dlhoročné pôsobisko známeho bernolákovca Juraja Fándlyho dostalo viacero pokút, a to od finančného riaditeľstva a daňového úradu, cez životné prostredie až po inšpektorát práce.

Referendum v obci Naháč za odvolanie starostu Vladimíra Kaššu bolo nakoniec neplatné. Ten preto ostáva vo svojej funkcii. Rozhodla o tom nízka účasť obyvateľov na referende. Svoj názor prišlo vyjadriť 131 občanov obce zo všetkých oprávnených voličov. Za odvolanie starostu bolo 114 z nich.

"Je to tak, že starosta ostáva vo funkcii. Ako keby sa nič neudialo, pretože sa nezúčastnila nadpolovičná väčšina voličov. Účasť bola len 35,3 percent. V pondelok bude obecné zastupiteľstvo. Starosta bude pokračovať vo svojej činnosti alebo nečinnosti - to ukáže čas,"
povedal Alfonz Tvaroška, predseda referendovej komisie.

Pozrite si aj archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy