Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obec na východnom Slovensku má vlastnú menu. Platiť ňou môžu aj v obchodoch
Zdielať na

Obec na východnom Slovensku má vlastnú menu. Platiť ňou môžu aj v obchodoch

ŠIROKÉ / V Širokom, v okrese Prešov, už ôsmy rok majú vlastnú obecnú menu – širocký sokol. Tá funguje ako cenina aj ako výmenné platidlo. Miestni i návštevníci za ne môžu nakupovať v miestnych obchodoch. K jednosokolovým minciam sa postupne pridali aj sokoly vyššej hodnoty.

Široké je dedinka, v ktorej majú nielen tri krčmy, päť potravín, poštu a bankomat ale niekoľko rokov už aj vlastnú menu. Na Slovensku je to prvá a aktuálne jediná oficiálna obecná či mestská mena - sokol. Ten nie je len pre turistov na pamiatku. Platiť sa ním dá vo vybraných širockých obchodoch a prevádzkach.

V Širokom ho ľudia dostávajú od obce ako finančný dar pri istých príležitostiach, alebo si ho môžu zameniť. Výmenný kurz voči euru je jedna k jednej. Širocký sokol je v obehu od roku 2010. Postupne k jednému sokolovi pribudli dvojsokolové i päťsokolové mince, ale tiež vzácne a hodnotné kúsky, ktoré si doslova vypýtala zberateľská spoločnosť. "Vôbec som si nemyslel, že sa širocký sokol raz môže dostať do striebra alebo bude vyrazený v zlate," povedal starosta Širokého Stanislav Bartoš.

Po zlatej verzii 100 širockých sokolov o veľkosti dukátu sa medzi numizmatikmi doslova zaprášilo. "Štyridsaťsedem mincí sme uvoľnili pre numizmatikov. Za tri dni bolo po nich," uviedol starosta Bartoš. 

Kompletná sada sa dokonca dostala na medzinárodnú aukciu v Prahe pod záštitou renomovanej aukčnej spoločnosti. Širocký sokol sa tak ocitol aj medzi takými kúskami akým je dukát zo 17. storočia. Stal sa z toho jednoducho hodnotný zberateľský kúsok. Širocký sokol má navyše lepšie krytie pred zdanením ako ostro sledované kryptomeny.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy