Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Oddelené dvojčatá majú nádej na prežitie, stále sú však ohrozené
Zdielať na

Oddelené dvojčatá majú nádej na prežitie, stále sú však ohrozené

Ich zdravotný stav je v súlade s očakávaniami lekárov vážny. Chlapcov oddelili už takmer pred tromi dňami, zákrok trval 19 hodín.

Oddelené päťmesačné siamské dvojčatá majú nádej na prežitie, ale ich zdravotný stav je v súlade s očakávaniami lekárov vážny. Lekárom bratislavskej detskej fakultnej nemocnice sa podarilo chlapcov oddeliť po niekoľkohodinovom zákroku v noci z piatka na sobotu.

"Ten stav je taký, aký zodpovedá nášmu predpokladu, nič viac, nič menej. Je to stále boj o život, pretože išlo o poškodenie viacerých orgánov. Máme však nádej, že to dopadne dobre," povedal dnes novinárom špecialista na detskú chirurgiu profesor Jaroslav Siman.

Deti sú stále v umelom spánku, napojené na umelú pľúcnu ventiláciu a príjem živín intravenózne. Komplexný tím lekárov ich stav vyhodnocuje dvakrát denne, o 8:00 a 20:00. Dnes lekári priblížili ako jednotlivé orgány chlapcov pracujú s dôrazom na funkciu pľúc, obličiek, sŕdc, pečení a zažívacieho traktu, ktoré boli najproblematickejšie.

O centrálnom nervovom systéme Siman povedal, že vyzerá byť v poriadku. "S čím sme mali problémy sú pľúca. Boli na nich určité zmeny u Mareka aj u Michala. Po separácii sa u žiadneho z nich neprejavil nejaký veľký deficit, pričom zaujímavé je, že Marek je na tom lepšie ako Michal. Funkcia pľúc je ale u obidvoch dostačujúca," povedal Siman.

Patologické, alebo iné zmeny mohli byť aj na srdciach, no to sa pri operácii nepotvrdilo. U Mareka lekári avizovali vrodenú vývojovú chybu srdca už skôr, aktuálne sa však u neho výrazný deficit srdcovej činnosti neprejavuje. Znamená to, že u Mareka nedochádza k slabému okysličovaniu orgánu. "Mali sme určité obavy z cievneho zásobenia pečene a to hlavne po rekonštrukcii. Operácia nám však ukázala, že pečene, aj po separácii, žijú. Marek má aj vrodenú chybu žlčového systému. Žlč u neho sme museli derivovať do zažívacieho traktu," spresnil Siman.

U Michala deficit vo funkcii pečene nezaznamenali. Problematické sa ale javia byť obličky, aspoň u Marka. Funkcia obličiek u neho kolíše, ale robíme všetko pre to, aby sa to zvládlo. "Registrujeme isté funkčné rezervy, ale je to zatiaľ pod kontrolou," doplnil Siman.

Ďalšie komplikácie môže spôsobiť infekcia, chlapci musia užívať antibiotiká. Imunitné systémy chlapcov sú v dôsledku náročného chirurgického zákroku oslabené a tak i baktérie, pre ktoré sú ich rany živnou pôdou, útočia oveľa intenzívnejšie. S týmto však lekári počítali a situáciu promptne riešia. "Nedošlo k ničomu nepredvídateľnému. Chirurgická ani pooperačná komplikácia sa zatiaľ neprejavila," povedal primár Kliniky detskej chirurgie (KDCH DFNsP) Vladimír Cingel.

  Deti môžu okrem zdravotníckeho personálu navštíviť iba rodičia. O tom, kedy ich preberú z umelého spánku rozhodne ich zdravotný stav. Náklady spojené s operáciu zatiaľ nie sú vyčíslené, rovnako ako sa nedá presne povedať, koľko bude stáť pooperačná starostlivosť. Reálne náklady však uhradí Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Deti by mali podstúpiť ďalšie operácie na zacelenie vzniknutých rán, nateraz ich však lekári odložili na neurčito, dodal ďalší z odborníkov Tibor Šagát. Zvýšenú starostlivosť budú deti podľa neho potrebovať ešte niekoľko týždňov.

Prvé úspešné oddelenie siamských dvojčiat slovenskí lekári urobili pred siedmimi rokmi. Dievčatá, ktoré v súčasnosti už chodia do školy, boli zrastené v oblasti panvy.

Siamské dvojčatá sa podľa štatistík rodia v jednom prípade spomedzi 50 tisíc až 200 tisíc pôrodov, prežíva z nich však iba malé percento. V posledných desaťročiach sa na Slovensku podľa dostupných informácií narodili štyri páry siamských dvojičiek vrátane nedávno operovaných bratov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy