Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Skalický jarmok navštívilo vyše 15 tisíc ľudí
Zdielať na

Skalický jarmok navštívilo vyše 15 tisíc ľudí

Zdroj: www.skalickedni.sk

Historickú atmosféru si ešte dnes môžu návštevníci vychutnať počas návštevy známych skalických pamiatok.

Príjemné babie leto prilákalo tento víkend do slobodného kráľovského mesta Skalica viac ako 15 tisíc návštevníkov. Skalické dni, ktoré oficiálne otvoril v piatok večer primátor mesta Skalica Stanislav Chovanec, ponúkli tri hudobné scény, tradičných trhovníkov a remeselníkov, ale aj chýrny skalický trdelník, burčiak a v neposlednom rade aj kvalitný hokejový zápas. V rámci kultúrneho projektu Staňte sa súčasťou Skalice majú dnes jarmočníci poslednú možnosť navštíviť zadarmo desať sprístupnených skalických pamiatok.

Skalické dni sa tento rok niesli v duchu multižánrového festivalu. Mesto na slovensko-moravskom pohraničí vsadilo na svoju bohatú históriu. Vo veľkom štýle si tak Skaličania pripomenuli 635 výročie povýšenia Skalice na slobodné kráľovské mesto. Výsady slobodného kráľovského mesta získala Skalica 6. októbra 1372 od uhorského kráľa Ľudovíta I., originál privilégnej listiny sa však nezachoval.

Mesto získalo právo postaviť hradby, obyvatelia boli oslobodení od daní a iných poplatkov a za tovar nemuseli platiť tridsiatok ani mýto v celom kráľovstve. Počas remeselného jarmoku mohli návštevníci sledovať prácu kováča alebo výrobu cínových vojačikov. Pre milovníkov histórie bol v sobotu pripravený stredoveký vojenský tábor, z ktorého sa ozýval zvuk mečov a streľba. Malí bojovníci si mohli vyskúšať streľbu z luku alebo z kuše.

vpravo jezuitský kostol a vľavo vzadu rotunda sv. Juraja

www.skalica.sk


Historickú atmosféru si ešte dnes môžu návštevníci vychutnať počas návštevy známych skalických pamiatok. Mesto, ktoré ešte stále obklopujú zvyšky hradieb, si môžu pozrieť z vtáčej perspektívy z veže Farského kostola svätého Michala. Krásny výhľad na veže všetkých kostolov sa im naskytne spod Severnej brány pri najstaršej skalickej pamiatke Rotunde svätého Juraja. Niektoré pramene uvádzajú, že pochádza až z prvej polovice 11. storočia.

Lákavou turistickou atrakciou sú i krypty s ľudskými pozostatkami v podzemí Jezuitského kostola, v ktorom sa vďaka výbornej akustike konajú koncerty. Za povšimnutie nepochybne stojí aj secesná budova Domu kultúry, Mlyn bratov Pilárikových či Karner svätej Anny.

Do srdca jarmoku vedú štyri symbolické mýtne brány. Predajcovia s priemyselným tovarom majú vyhradené miesto pred nimi. Na námestie sa v piatok prišlo najviac ľudí pozrieť na vystúpenie slovenskej Slávice Zuzany Smatanovej. Vo Františkánskej záhrade v piatok večer otvorili FolkScénu.

Najväčší nápor návštevníkov však zažila Skalica sobotu. Na Ľudovej scéne od rána vyhrávala dychová a cimbalová hudba. Známemu českému ľudovému hudobníkovi Jožkovi Šmukařovi sa vo vinohradníckom meste natoľko zapáčilo, že večer strávil na pódiu s DH Skaličané.

Mladšie publikum si nechávalo hlučný potlesk pre skupinu Polemic. Pri nasledujúcom vystúpení Petra Cmorika už námestie praskalo vo švíkoch a bolo takmer nepriechodné. Sobotný program ukončil historický sprievod mestom s pochodňami a upálenie čarodejnice.

Pre priaznivcov folkovej hudby bola pripravená pokojnejšia FolkScéna vo Františkánskej záhrade, na ktorej hrali v sobotu slovenskí a českí umelci do neskorých nočných hodín. V záhrade obklopenej zvyškami hradieb bol detský kútik, kde dnes na najmenších návštevníkov čaká Majster N a množstvo súťaží.

Skalica v sobotu bodovala aj na ľade. Extraligový zápas Skalica - Košice mohli športoví fanúšikovia sledovať naživo na štadióne alebo v priamom televíznom prenose. Tím posilnený o majstra sveta Žigmunda Pálffyho zdolal pred vypredaným hľadiskom bronzové mužstvo minulej sezóny Košice 4 : 3.

Zdielať na

Najčítanejšie správy