Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obľúbený prameň v Marianke rekonštruujú, bude dostupný pre viac ľudí
Zdielať na

Obľúbený prameň v Marianke rekonštruujú, bude dostupný pre viac ľudí

MARIANKA / Marianka v malackom okrese je vyhľadávaným pútnickým miestom. Nachádza sa tam unikátny prameň, ktorý vyviera priamo v barokovej kaplnke. Je veľmi žiadaná, často sa tam tvoria veľké rady. Teraz prameň prechádza rekonštrukciou a od mája bude voda k dispozícii trochu inak.

Podľa legendy prameň v Marianke vyviera od 11. storočia. V 17. storočí postavili kaplnku zasvätenú Panne Márii.
"Na Slovensku je veľa pútnickych miest so svätou vodou, ale je unikát, že rovno nad prameňom je postavená kaplnka," povedal páter Marek Vadrna.

Prameň sa nachádza v studni za oltárom. Voda zo studne tečie von z kaplnky, kde si ju ľudia naberajú do nádob. V studni je nainštalovaný ionizačný prístroj."To je ultrafialové žiarenie, ktoré zabíja baktérie. Neruší štruktúru vody, ale zabíja baktérie," uviedol páter.

Keďže o túto vodu je veľký záujem, je bežné, že ľudia musia veľmi dlho čakať kým sa dostanú na rad. "Postaví sa nádrž, do ktorej bude vytekať voda zo studne. A z nej tromi výpustami bude voda vytekať von," vysvetlil páter Marek Vadrna.

"Bude to super. Minule som tu bol a jeden človek mal 20 kanistrov a toľko ľudí tu bolo, že som ani nič nenabral a išiel som preč," povedal Rudolf, návštevník Marianky.

Stena, z ktorej bude vytekať voda, bude slúžiť aj na liturgické účely. "Z troch miest bude vytekať voda a príležitostne tam postavíme prenosný oltár a môžeme tam mať aj bohoslužby," opísal páter plány.

Rekonštrukcia bude stáť 103 tisíc eur a mali by ju dokončiť v máji tohto roka. "Máme veľkú podporu od otca arcibiskupa a stavba je realizovaná aj s podporou veriacich," uviedol páter.

Kým niektorí vodu pijú, lebo im chutí, iní veria jej liečivým účinkom. "My sem chodíme už 20 rokov," potvrdil jeden z návštevníkov. "Ja si robím z vody kávu, je vynikajúca. Aj polievky sú vraj lepšie. Viacerí to hovorili," dodal ďalší.

"Ja sám som bol svedkom toho, že muž sa vyliečil z rakoviny pľúc v pokročilom štádiu. Voda je samozrejme len prostriedok, dôležitá je viera," dodal páter Marek Vadrna.

V Marianke sa v minulosti diali aj nepríjemné veci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy