Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kuriózne silvestrovské prípady. Muž stúpil do hrnca s horúcou kapustnicou
Zdielať na

Kuriózne silvestrovské prípady. Muž stúpil do hrnca s horúcou kapustnicou

BRATISLAVA / Lekári spolu so zdravotníkmi na Silvestra ošetrili stovky pacientov. Niektorí to prehnali s alkoholom, iných zranila pyrotechnika. V službe sa stretli aj s naozaj kurióznymi prípadmi.

Lekári na urgentnom príjme počas silvestrovskej noci majú každoročne plné ruky práce. Ani tento rok nebol výnimkou. Veľa ľudí to počas nočných osláv prehnalo. Niektorí si vypili viac ako znesú, ďalší sa doslova prejedli. V bratislavských nemocniciach ošetrili v priebehu silvestrovského dňa a večera viac ako 500 pacientov. Hospitalizovať museli viac ako 60 z nich.

"Najčastejšie sa stretávali zo zraneniami, ako sú zlomeniny, tržné rany a popáleniny, ktoré si pacienti zapríčinili nesprávnou manipuláciou pyrotechniky, ďalej to boli zažívacie ťažkosti a nevoľnosti z nadmerného požitia alkoholu," rozpráva hovorkyňa univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská. 

Silvestrovská noc bola rušná aj na urgentnom príjme košickej nemocnice. S každou hodinou pribúdali pacienti pod vplyvom alkoholu, či s úrazmi od pyrotechniky. Neopatrná manipulácia s rôznym druhom pyrotechniky mala pre 12 ľudí vážne následky. Štyroch ľudí museli v košickej nemocnici hospitalizovať. Došlo aj k závažným poraneniam tváre a zmyslových orgánov. Na očnom oddelení ošetrili 7 pacientov, dvaja z nich prišli s ťažkým poškodením očí so stratou zraku, z toho jeden aj so stratou oka.

"Tieto petardy taktiež podľa slov pacientov vybuchli priamo po odškrtnutí zápalky, a je otázne či sa týmto pánom zrak ešte navráti," informuje hovorkyňa UN LP Košice, Ivana Stašková. Lekári ošetrili i muža, ktorému petarda vybuchla ihneď po odpálení priamo v rukách. "Jeho prsty boli na tom tak zle, že sme mu museli amputovať posledné články na dvoch prstov, jeden palec má navyše veľmi poškodený a uvidíme, či sa nám ho podarí zachrániť," dodáva Stašková. 

Počas vítania nového roka sa stávajú aj kuriózne prípady a zranenia. Niektoré z nich boli na prelome roka naozaj veľmi pestré. Napríklad jednému pánovi sa stala, v úvodzovkách, osudnou silvestrovská kapustnica.

"Ošetrených bolo aj niekoľko kurióznych prípadov, kedy si starší pán spôsobil popáleniny dolných končatín, keď nešťastnou náhodou stúpil do hrnca s horúcou kapustnicou," hovorí Kliská. S poranenou tvárou skončila pre istotu jedna žena. Tá si pomýlila tabakovú cigaretu s petardou, ktorú si omylom zapálila a vybuchla jej priamo v ústach.

"Ošetrená bola aj pacientka, ktorá sa omylom napila nemrznúcej kvapaliny. Všetci títo pacienti sú v poriadku a mimo ohrozenia života," dodáva Kliská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy