Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kedy deti opustia nemocnicu sa nedá predpovedať
Zdielať na

Kedy deti opustia nemocnicu sa nedá predpovedať

Operácia dopadla podľa "najoptimistickejšieho chirurgického scenára", tvrdia lekári.

Náročná operácia, pri ktorej lekári v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave oddelili siamské dvojčiat Miška a Marka Müllerovcov, sa skončila v ranných hodinách. Potvrdil to primár Kliniky detskej chirurgie DFNsP MUDr. Vladimír Cingel, ktorý skonštatoval, že obe operačné fázy - separácia aj rekonštrukcia "dopadli podľa najoptimistickejšieho chirurgického scenára." Pred novinárov ráno predstúpil spolu s niekoľkými ďalšími kolegami, ktorí sa na operácii zúčastňovali.

Tá sa zažala v piatok približne o 12:20, no predoperačná príprava trvala niekoľko hodín. Na sále pritom bolo v jednom čase pri výmene až 46 členov tímu. Zákrok bol fyzicky i psychicky náročný aj pre skúsených operatérov a ostatný personál. "Koncentrácia eliminuje pocit času," povedal v súvislosti s časovou náročnosťou zákroku Prof. MUDr. Jaroslav Siman, CSc. "Atmosféra bola fantastická, bolo to maximálne profesionálne," dodal Cingel. Ako ďalej spresnil, "rodičia budú môcť deti možno vidieť už dnes".

Zábery priamo z operácie

Marek a Miško ostávajú v umelom spánku, počas ktorého budú prijímať výživu intravenózne. Tiež je nevyhnutné, aby boli zatiaľ napojení na ventiláciu a ich bolesti budú tlmiť lieky. Kedy opustia nemocnicu, bude závisieť od ich zdravotného stavu. Marek a Miško majú teraz pred sebou náročné obdobie zotavovania sa, kedy sa môžu objaviť rôzne riziká, alebo komplikácie - predvídateľné i nepredvídateľné.

 Ďalšie zábery z operácie si môžete pozrieť tu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy