Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Lekári sa pripravujú na oddelenie pečene siamských dvojčiat
Zdielať na

Lekári sa pripravujú na oddelenie pečene siamských dvojčiat

Lekári sa už niekoľko hodín pripravujú na rozdelenie pečene päťmesačných siamských dvojičiek. Podľa šéfa chirurgického tímu Vladimíra Cingela je to jedna z najťažších častí zákroku. Doteraz sa lekárom podarilo oddeliť deťom srdcia. S operáciu sa začalo dnes popoludní, vážnejšie komplikácie sa zatiaľ nevyskytli.

Lekári sa už niekoľko hodín pripravujú na rozdelenie pečene päťmesačných siamských dvojičiek. Podľa šéfa chirurgického tímu Vladimíra Cingela je to jedna z najťažších častí zákroku. Doteraz sa lekárom podarilo oddeliť deťom srdcia. S operáciu sa začalo dnes popoludní, vážnejšie komplikácie sa zatiaľ nevyskytli.

"Pustili sme sa vari do najpodstatnejšej a najťažšej časti chirurgického zákroku," povedal Cingel vo videozázname z operačnej sály. "Stále operujeme v brušnej oblasti, momentálne sa snažíme sprístupniť žlčové cesty," doplnil približne sedem hodín od začiatku zákroku lekár.

Srdcia sa ešte predtým podarilo lekárom bez komplikácií oddeliť aj preto, lebo neboli zrastené osrdcovníkom, teda obalom, v ktorom je srdce uložené. Samotné oddeľovanie dvojičiek je len prvou časťou celej operácie, ktorá môže trvať aj 20 hodín. V operačnej sále sa už vrátane lekárov vystriedalo vyše štyridsať ľudí. Po prípadnom úspešnom oddelení detí by mali pokračovať dva samostatné tímy v ošetrovaní rán, ktoré vzniknú po oddelení. Ak však budú organizmy chlapcov príliš vyčerpané, druhú časť zákroku odložia na neskôr, povedal už skôr riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan.

Dvojičky sa narodili predčasne v apríli v 36. týždni tehotenstva cisárskym rezom. Chlapci boli zrastení dolnou časťou hrudníka a v oblasti brucha. Slovenským lekárom sa už v minulosti oddelenie dvojčiat podarilo. V roku 2000 operovali dievčatá zrastené v oblasti panvy, taktiež mali spoločné aj niektoré vnútorné orgány.

Lekári zistili, že dvojičky neboli zrastené osrdcovníkom, čiže obalom, v ktorom je srdce uložené. Malo by to zvýšiť šance na úspešné oddelenie súrodencov. Podľa skorších vyjadrení chirurgovia očakávali najväčšie ťažkosti pri operovaní pečene a v období po skončení zákroku. S operáciou začali lekári skôr, ako pôvodne plánovali. Bez nej by však chlapci v krátkom čase zomreli.

"Nedá mi, aby som aspoň touto cestou z úprimného srdca nepoďakovala lekárom a zdravotným sestrám DFNsP v Bratislave, za všetko, čo do dnešného dňa pre mojich synov Marka a Miška spravili. Majú nielen moju vďaku, ale aj nevýslovný obdiv," odkázala dnes prostredníctvom listu matka operovaných siamských dvojčiat Marianna Müllerová a dodala, že dnešok je pre ňu najťažším dňom v živote. Uvedomuje si, že jej deti podstupujú ťažkú operáciu, no bez nej by nemali žiadnu šancu na prežitie. Ako dodala, lekári majú jej plnú dôveru a modlí sa za nich.

"Dostali sme sa pred zložitú situáciu, ktorú sme čakali, ale ktorú sme plánovali úplne inak. Chceli sme aby bol výkon plánovaný v tom zmysle, že deti budú pripravené a budú ho môcť zvládnuť v pohode, aby ani lekári ani pooperačný tím neboli v strese. Sme ale v situácii, že nemôžeme čakať, lebo keby sme čakali na optimálny stav, asi by sme sa ho nedočkali. Už na začiatku sme hovorili, že je to mnohoorgánové poškodenie, najťažšie, aké sa môže vyskytnúť pri tvorbe vývojových chýb akéhokoľvek druhu," povedal na tlačovej besede pred operáciou Prof. MUDr. Jaroslav Siman, CSc. Tým trpia všetky orgány uložené v tejto oblasti.

"Domnievali sme sa, že v rámci čakania na elektívny výkon budú samostatne dýchať a budú mať v poriadku pľúca. Nedá sa to ale dosiahnuť, pretože pľúcne tkanivo nie je v takom dobrom stave, v zmysle vrodenej vývojovej chyby, ktoré by zaručovalo voľnosť dýchania," povedal Siman. Znamená to, že deti boli odkázané na podporný systém, ktorý im zaručoval dýchanie. Určité časti pľúc mali menej vzdušné ako ostatné. Poloha malých pacientov bola navyše taká, že dobre funkčná časť pľúc nemala priestor pre rozvíjanie sa a dýchanie. Toto označil Siman za najdôležitejšiu indikáciu, prečo sa operácia musí konať teraz. "Keby sme čakali, tak stav detí by sa postupne zhoršoval," dodal.

Zopakoval, že Marek, ako je známe, má určitú vrodenú vývojovú chybu srdca, ktorá však nebola demarkovaná do takej miery ako je teraz. "Každá vývojová chyba sa vekom kvantifikuje a dostali sme sa do situácie, keď jedno srdce pracuje za druhé," povedal Siman. Hoci anatomickú situáciu srdca lekári poznajú, budú sa musieť zoznámiť aj s funkčnou. Tá sa bude dať zistiť až po oddelení.

Zdielať na

Najčítanejšie správy