Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci sa zapojili do štafety za ľudské práva v Číne
Zdielať na

Slováci sa zapojili do štafety za ľudské práva v Číne

Zdroj: SITA

Člen Slovenského olympijského výboru Peter Osuský by bojkotoval budúcoročnú olympiádu v Pekingu

Dve desiatky slovenských aktivistov dnes prisľúbili účasť na slovenskom úseku celosvetovej štafety s pochodňou za ľudské práva s mottom Olympiáda a zločiny proti ľudskosti nemôžu v Číne existovať súčasne. Člen Slovenského olympijského výboru (SOV) Peter Osuský symbolicky prevzal pochodeň od posledného člena rakúskej štafety na bratislavskom Hlavnom námestí.

Slováci ponesú pochodeň cez Bratislavu až na hrad Devín, kde sa končí slovenský úsek štafety a začne sa švajčiarsky. Do akcie sa zapojilo 37 krajín a okolo 150 miest.

Organizátor olympijskej štafety na Slovensku Marek Tatarko pre agentúru SITA uviedol, že prostredníctvom štafety by sa malo viac ľudí na svete dozvedieť o zločinoch, ktoré pácha čínsky komunistický režim a pomôcť ich zastaviť ešte predtým, ako sa na budúci rok v auguste začne v Pekingu olympiáda. Ide najmä o prenasledovanie prívržencov hnutia Falun Gong, ktoré sa pre čínsku vládu stalo nepohodlným, dodal Tatarko. Kanadská vláda má podľa jeho slov informácie o tom, že v Číne sú koncentračné tábory, kde čínsky režim väzní a likviduje nasledovníkov Falun Gongu a používa ich ako zdroj vnútorných orgánov na transplantácie.

"Moja účasť na štafete nesúvisí s mojou funkciou v SOV. Prišiel som ako občan, ktorý by bol zrejme prišiel aj pred 70 rokmi kvôli Olympiáde v Berlíne, pretože je povinnosť nás, ktorí už máme možnosť žiť v demokracii, o ktorú sme nemuseli až tak ťažko bojovať, aby aj iní mohli požívať slobodu a ľudské práva," uviedol pre agentúru SITA Peter Osuský. Dodal, že to, čo sa deje v Číne, mu už dlho prekáža, pretože pohľad sveta, ktorý povyšuje záujmy nad princípy a povznáša sa nad masakrovanie študentov na námestí Tien an-Men, alebo prehliada zatváraných a na orgány rozsekávaných príslušníkov hnutia Falun Gong a vyberá prívržencov katolíckej cirkvi, je niečo, čo sme tu v horšej či lepšej forme už niekedy mali a čomu treba čeliť.

Hoci panuje všeobecný názor, že politika sa do olympizmu zaťahovať nemá, na niektoré skutočnosti by sa podľa Osuského slov nemalo zabúdať. Nemyslí si, že ideály zakladateľa novodobého olympijského hnutia Pierra Coubertina by sa mali spájať s potemkinovskou dedinou plnou ilúzií o zdanlivom poriadku a tak odvracať oči od niečoho, čo je hanebné a zavrhnutiahodné, dodal. Osuský by podporil bojkot pekinskej olympiády a domnieva sa, že Medzinárodný olympijský výbor zradil sám seba, keď za organizátora letných olympijských hier v roku 2008 zvolil práve Peking.

Prvý člen štafety Jaroslav Herda, ktorý niesol pochodeň od Hlavného námestia po Botanickú záhradu, uviedol pre agentúru SITA, že má priateľov, ktorí sú v hnutí Falun Gong. Do štafety sa zapojil, pretože má záujem o to, aby boli hry v Pekingu také, aké ich Čína pred celým svetom sľúbila zorganizovať.

Do Bratislavy prišla akciu podporiť aj Číňanka z Austrálie Ži Žen Dai na počesť svojho manžela Čchen Jong Čhena, ktorého pekinská polícia podľa jej slov zabila v lete 2001, pretože prišiel do Pekingu otvorene podporiť Falun Gong. Čínska polícia ho uväznila a mučila elektrickými šokmi, dodala Ži. Jej manžel mal 34 rokov, keď v pekinskom väzení zomrel. Čchenovho otca to ranilo natoľko, že zomrel dva mesiace po synovej smrti, pripomenula Ži a dodala, že jej švagrinú poslali na dva roky do pracovného tábora.

"Keď som chcela ísť do Pekingu, aby som si vyzdvihla popol svojho manžela, čínske úrady mi nedali vízum. Prevoz urny s popolom do Sydney potom zabezpečili austrálske úrady.," uviedla.  Ži, ktorú v Bratislave sprevádzala jej sedemročná dcéra, pre agentúru SITA uviedla, že vie minimálne o troch tisícoch prívržencov hnutia Falun Gong, ktorých nechala čínska vláda zabiť a "rozporciovať" na časti určené na transplantáciu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy