Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lekárski odborári pohrozili vláde Roberta Fica protestmi
Zdielať na

Lekárski odborári pohrozili vláde Roberta Fica protestmi

Zdroj: SITA

Lekárski odborári pohrozili vláde Roberta Fica protestmi. Lekárske odborové združenie (LOZ), ktoré organizovalo vlaňajší štrajk nemocníc, aj väčší Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZSS) žiadajú viac peňazí pre zdravotníctvo. Podľa odborárov by mal štát zvýšiť príspevky do zdravotného poistenia za dôchodcov či deti, s čím predbežný návrh rozpočtu na rok 2008 nepočíta.

V súčasnosti ministerstvo zdravotníctva prispieva zdravotným poisťovniam za takzvaných poistencov štátu odvodmi vo výške štyroch percent priemernej mzdy. Odborári žiadajú nárast štátnych príspevkov o jedno percento, čo by zdroje zdravotníctva zvýšilo o viac ako šesť miliárd korún. "Pre nás neexistuje iná alternatíva ako päť percent," povedal ČTK predseda LOZ Marián Kollár. V priebehu dvoch týždňov by podľa neho malo byť jasné, aké formy protestov odborári zvolia, ak vláda nebude presadzovať vyššie odvody za poistencov štátu.

Na vyšších príspevkoch štátu trvá aj SOZZSS, povedal jeho predseda Anton Szalay. Zdravotníci síce podľa neho majú len obmedzené možnosti na štrajk, pretože nemôžu ohroziť starostlivosť o pacientov, môžu však požiadať o podporu iné zväzy. "Môžeme požiadať napríklad zväz verejnej cestnej dopravy, aby štrajkoval za nás," dodal Szalay. Aj zdravotníci navyše podľa neho môžu protestovať prerušením práce. Viac peňazí požadovalo z budúcoročného rozpočtu aj ministerstvo zdravotníctva.

Premiér Fico sa ešte v auguste k možnosti zvýšiť odvody za poistencov štátu zo štyroch na päť percent priemernej mzdy vyjadril zdržanlivo. "Očakávame od ministra, že príde s návrhmi, ktoré umožnia sa tomuto kroku vyhnúť. Na druhej strane potvrdzujem, že slovenské zdravotníctvo je prioritou pre vládu," povedal Fico.

Zdroje zdravotníctva by sa aj bez vyšších príspevkov štátu mali podľa odhadu ministerstva financií zvýšiť o viac ako desať miliárd korún na asi 101,4 miliardy Sk. Každoročne sa totiž zvyšujú priemerné mzdy a súbežne s nimi rastú aj odvody do zdravotného poistenia.

Nemocnice však dlhodobo zápasili s niekoľko miliardovými dlhmi a zdravotníci boli nespokojní s výškou platov. Situáciu by mala údajne ešte zhoršiť novela Zákonníka práce, ktoré vláda Roberta Fica presadila tento rok. Tá totiž lekárom zakázala odpracovať toľko nadčasov ako v minulosti, čím stratili časť svojich príjmov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy