Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
NR SR: Ceny cigariet a tabakových výrobkov by mali od budúceho roka vzrásť
Zdielať na

NR SR: Ceny cigariet a tabakových výrobkov by mali od budúceho roka vzrásť

Rokuje sa o vládnych návrhoch noviel zákonov: daňové zaťaženie cigár, tabaku i cigariet; zlepšenie postavenia hasičov; zvýšenie dôchodkov policajtov a o sídlach a obvodoch súdov.

Od 1. januára 2008  by sa malo zvýšiť daňové zaťaženie cigár, tabaku a aj cigariet. Minimálna sadzba spotrebnej dane z cigariet by sa pritom mala upraviť zo súčasných 1,70 koruny na 2,10 koruny za kus. Dôvodom návrhu zvýšenia spotrebných daní na tabakové výrobky sú podľa ministerstva financií limity platné v Európskej únii.

Parlament prerokoval v prvom čítaní aj vládny návrh novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Cieľom návrhu je podľa ministra spresniť a zjednodušiť vyberanie miestnych daní tak, aby sa daňové konanie mohlo uskutočniť plne v súlade s procesným právnym predpisom a aby sa zabezpečila právna istota daňovníkov najmä využitím opravných prostriedkov.

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru a Horskej záchrannej služby by mali byť zahrnutí do osobitného systému sociálneho zabezpečenia príslušníkov Policajného zboru, Železničnej polície, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, colníkov a príslušníkov ozbrojených síl. Upravuje to vládny návrh novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov prerokovaný v prvom čítaní. Navrhované riešenie sociálneho zabezpečenia hasičov zodpovedá podľa navrhovateľov aj vývojovému trendu v štátoch Európskej únie, konkrétne okolitých štátoch - v Spolkovej republike Nemecko, Holandskom kráľovstve, Maďarskej republike a Českej republike. Ide o výraz potreby kompenzácie negatívnych sociálnych dôsledkov vzrastajúcich ohrození v spoločnosti, ktorým okrem iných čelia aj príslušníci špecializovaných záchranných zložiek.

nrsr.sk

Taktiež výsluhové dôchodky príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže a Železničnej polície by sa mali zvýšiť o 0,25 percenta za každý rok výkonu služby zhodnotenej na nárok na takýto dôchodok a jeho výšku. Upravuje to vládny návrh novely zákona o zvýšení výsluhových dôchodkov zo sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov, ktorý prerokoval parlament v prvom čítaní.

Národná rada dnes na svojom zasadnutí rokovala o vládnej novele zákona o sídlach a obvodoch súdov. Podľa nej by sa mali opätovne zriadiť okresných súdov, ktoré boli s účinnosťou od 1. januára 2005 v rámci optimalizácie súdnej sústavy zlúčené s inými okresnými súdmi a zanikli.

Podľa predkladateľa, rezortu spravodlivosti, je cieľom vytvoriť všetky predpoklady a podmienky pre efektívne fungovanie súdnictva v Slovenskej republike a zabezpečiť ústavou garantované práva na prejednanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na súdnu a inú právnu ochranu. Obnovenie súdov by si malo vyžiadať takmer 270 miliónov do roku 2010."Nejde o odborný návrh, ale o politické riešenie a bude ešte pritom veselo," povedal poslanec Daniel Lipšic (KDH). To, že ide o politické riešenie podľa neho dokazuje skutočnosť, že s ním nesúhlasia dve vrcholné justičné inštitúcie - Najvyšší súd SR a Generálna prokuratúra SR. Poslanci posunuli novelu do druhého čítania.

Najčítanejšie správy