Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Dekriminalizácia marihuany. Za malé množstvo iba pokuta
Zdielať na

Dekriminalizácia marihuany. Za malé množstvo iba pokuta

BRATISLAVA / Návrh zákona o čiastočnej dekriminalizácii malého množstva drog odprezentovala Lucia Žitňanská ešte v októbri. Strana SNS vtedy vyjadrila jasný nesúhlas. Hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva Lubomír Okruhlica ale opäť pripomína potrebu otvorenej diskusie.

Úprava zákona, keď by prvé prichytenie s marihuanou bol len priestupkom, by podľa neho pomohla hlavne mladým ľudom. Považuje za nezmysel, aby človek, ktorý je prvýkrát alebo raz v živote prichytený s malou dávkou drogy, bol pre tento skutok kriminalizovaný a mal zápis v registri trestov: "To je to, čomu rozumieme a vidíme, že ľudom to spoločensky vážne poškodilo" hovorí odborník na závislosti Ľubomír Okruhlica.

Aj ministerka spravodlivosti ešte v októbri odprezentovala štatistiky, ktoré jasne potvrdzujú, že až polovica odsúdených mala drogy pre vlastnú spotrebu, naopak počet potrestaných narkobarónov sa blíži k nule. V úprave zákona preto navrhuje: "Držba nepatrného množstva drogy po prvýkrát je trestaná ako priestupok, v prípade recidívy ako trestný čin," uviedla Lucia Žitnaňská. 

Ďalej tiež navrhuje, aby tí, ktorý mali pri sebe len nepatrné množstvo, napríklad pri marihuane by to bolo za jeden gram, boli potrestaný finančnou pokutou 165 eur. "Pri tej dekriminalizácii by som to neodporúčal, lebo neviete, kto vám čo predá. Kedysi pri kanabise v jednom jointe bolo 5 percent účinnej látky THC. V súčasnosti sa zachytáva u nás až 40 percentná koncentrácia a viac," povedal Okruhlica.

Podľa experta na drogy práve vysoká koncentrácia omamnej látky pri kanabise má u mladých vážne zdravotné dôsledky: "Enormne stúpajú duševné poruchy, ktoré sa môžu vyskytnúť," vysvetlil. Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva je za otvorenú diskusiu a detailné rozpracovanie. "Musí to byť dopracované až do aplikačnej praxe, vtedy tie benefity by boli, že bude menej odsúdených, teda menej nákladov pre súdnictvo. Na druhej strane, ak sa to nedopracuje, tak hrozí riziko zvýšených nákladov aj pre súdnictvo aj pre zdravotníctvo a treba počítať s tým, že ak to má fungovať, tak náklady na zdravotníctvo treba navýšiť dopredu," poznamenal Okruhlica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy