Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Tisíce ľudí boli na Vianoce bez tečúcej vody. Chodia si po ňu k cisternám
Zdielať na

Tisíce ľudí boli na Vianoce bez tečúcej vody. Chodia si po ňu k cisternám

ŽITNÝ OSTROV / Ešte ani dnes nie je jasné, kto spôsobil znečistenie zdrojov pitnej vody na Žitnom ostrove zakázaným pesticídom. Výsledkom však je, že tisíce obyvateľov Slovenska mali na vianočné sviatky o starosť viac. Po pitnú vodu si museli chodiť s nádobami k cisternám. A budú musieť chodiť aj naďalej, možno až do konca januára.

Obyvatelia väčšiny obcí a miest na Slovensku sa počas Vianoc mohli plne venovať len príprave tradičných dobrôt, prípadne uvažovať nad tým, že napustia vaňu, aby v nej pár dní mali živého kapra. Päťtisíc ľudí v šiestich obciach na Žitnom ostrove si ale muselo uvedomiť, že tečúca pitná voda je luxus.

Zákaz používania vody z vodovodu sa týka obcí Blatná na Ostrove, Holice, Lúč na Ostrove, Jurová, Trstená na Ostrove a Baka. Náhradné zásobovanie pitnou vodou je prostredníctvom cisterien: "Nikomu to nebolo príjemné, samozrejme, ale čo môžeme robiť, musíme sa prispôsobiť tomu. Ešte dobre, že vodárenská spoločnosť nelimituje odber vody, môžeme nabrať hocijaké množstvo," povedala starostka obce Blatná na Ostrove Terézia Földváryová.

Cisterny stoja vo väčšine obcí aj na dvoch miestach, dvakrát denne. Na tento režim sa miestni na najbližšie dni musia zvyknúť: "Teraz sú našťastie prázdniny do 8.1., potom zase budeme potrebovať vodu. Dúfame, že doručia dovtedy tie prístroje a budú namontované," tajne dúfa Földváryová.

"V Trstenej na Ostrove bola ukončená inštalácia technológie úpravne vody. Práce boli dodávateľom prerušené a po Novom roku sa pristúpi k inštalácii riadiacej jednotky. V obciach Holice a Blatná na Ostrove prevádzkovateľ po Novom roku pristúpi k montáži úpravne vody pri vodných zdrojoch," uviedla regionálna hygienička RÚVZ SR Rozália Robotková. Vodohospodári vravia, že by chceli obnoviť dodávku pitnej vody vo všetkých postihnutých obciach najneskôr do konca januára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy