Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Od januára nás čaká množstvo zmien u lekára. Do platnosti vstúpi novela zdravotného zákona
Zdielať na

Od januára nás čaká množstvo zmien u lekára. Do platnosti vstúpi novela zdravotného zákona

BRATISLAVA / Novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý parlament opätovne schválil a prelomil tak prezidentovo veto, nadobudne účinnosť už od prvého januára. Súčasťou veľkého balíka zmien sú aj doplnkové ordinačné hodiny u lekárov.

Pozmeňovací návrh doplnkových ordinačných hodinách bude platiť od mája. V praxi to bude znamenať, že pacienti dostanú možnosť objednať sa k lekárovi aj po skončení bežných ordinačných hodín bez čakania. Za konkrétny výkon si ale zaplatia, a to maximálne 30 eur. Televízia JOJ oslovila zdravotné poisťovne, ktoré jej poskytli aktuálne cenníky výkonov.

Podľa zdravotnej poisťovne UNION napríklad u chirurga, ktorý vám ranu ošetrí, zašije a zaviaže, zaplatíte rovných 30 eur. Za ultrazvuk si priplatíte asi deväť eur, za tehotenský aj 30. u očného za bežné vyšetrenie mimo ordinačných hodín môžete zaplatiť 20 eur.

​Podľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne napríklad cena za vyšetrenie pri angíne u špecialistu môže byť rôzna. Záleží od toho, aký druh vyšetrenia lekár zvolí. Cena za výkon sa môže pohybovať od 2,20 po 5,90 eur. Ak by ste potrebovali len recept, zaplatíte jedno euro a ak sa budete chcieť dať zaočkovať, zaplatíte vyše jeden a pol eura plus cenu za vakcínu. Za bežné vyšetrenie, kedy lekár len zistí diagnózu, zaplatíte takmer u všetkých lekárov aj špecialistov jednotnú cenu necelých 10 eur. Ak budete mať problém s platničkami, kompletné vyšetrenie vás môže vyjsť na 12 eur. 

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker avizoval, že do sumy 30 eur sa zmestí pomerne veľké množstvo výkonov. Len prax naozaj ukáže, koľkí lekári si napokon zriadia doplnkové ordinačné hodiny a koľkí pacienti ich budú využívať.

Väčšina opýtaných s doplnkovými ordinačnými hodinami nesúhlasí. "Je to drahé, pre mňa je 30 eur veľa," hovorí Bratislavčan. "Mne sa to páči," oponuje ďalší opýtaný. Drucker pripomína, že doplnkové hodiny sú pre ekonomicky aktívnych ľudí, a ak ju nevyužijú, budú ošetrení počas bežných ordinačných hodín bezplatne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy