Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Komu sa nelení pracovať, mal by si prísť v novom roku na svoje. Finančne by si mohli mnohí prilepšiť
Zdielať na

Komu sa nelení pracovať, mal by si prísť v novom roku na svoje. Finančne by si mohli mnohí prilepšiť

BRATISLAVA / V novom roku sa môžme chystať na finančné zlepšenie. Avšak rozbehne sa aj inflácia a jej rast by mal byť okolo dvoch percent.

Pri pohľade do peňaženky si väčšina z nás povie – no, mohlo by to byť aj lepšie. Ešteže pred nami svieti malé svetielko nádeje na zlepšenie. Pečené holuby ani klobásy to síce nebudú, ale aj tak nás čaká finančné zlepšenie.

"Firmy budú mať ešte väčší problém nájsť zamestnancov, takže logicky očakávame, že platy budú rásť ešte rýchlejšie," predpokladá Nikola Richterová, hovorkyňa profesia.sk

Po rokoch stagnácie sa mierne rozbehne aj inflácia. Zdražovanie síce nikdy nepoteší, no pre ekonomiku je potrebné. "Celkový rast inflácie by sa mal pohybovať okolo dvoch percent, čo predstavuje výdavky radovo niekoľkých eur," uviedol Andrej Arady, analytik VÚB. Ťahať by infláciu mali opäť najmä potraviny, ktorých cena na prelome rokov medziročne stúpne o 6 až 7 percent. Kým vlani by sme za bežný nákup zaplatili 30 eur, v januári to môže byť o dve eurá viac.

"Dve eurá nemusia vyzerať na nejakú vysokú sumu, ale na druhej strane je to štvrťka masla a liter mlieka," uviedla Eva Sadovská, analytička pre Slovenské farmárske družstvo.

Okrem potravín sa budú upravovať aj niektoré ďalšie položky rodinného rozpočtu. "V budúcom roku by mali od januára vzrásť aj regulované ceny energií," povedal Andrej Arady. 

Vo svete financií sa veľké zmeny neočakávajú a aj vďaka súpereniu o klienta by mali úrokové sadzby zostať stále pri zemi. "Je to dobrá správa pre peňaženky tých, ktorí majú od bánk požičané peniaze, horšia správa pre tých, ktorí ich majú v bankách uložené," vysvetlil Maroš Ovčarik, riaditeľ portálu Finančný kompas. Treba sa pripraviť aj na to, že viacero bánk od januára mení sadzobníky. Niektoré služby zlacnejú a iné zase naopak. "Tentokrát sa zvyšovanie poplatkov dotkne najmä tých ľudí, ktorí stále fyzicky chodia do pobočiek napríklad vkladať alebo vyberať hotovosť," dodal Maroš Ovčarik,

Tak či onak, reálne mzdy by mali rásť rýchlejšie ako sumy na faktúrach a naše peňaženky by sa mohli vyhnúť prievanu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy