Jasno
12°
Bratislava
Polícia prišla do osady aj pred Vianocami. Dôvodom neboli výtržnosti
Zdielať na

Polícia prišla do osady aj pred Vianocami. Dôvodom neboli výtržnosti

KOLÁROVO / Na policajné návštevy sú obyvatelia osady Dankó Pišta zvyknutí, ale nie pre kolíziu so zákonom. Polícia k nim chodí pravidelne s darmi - vrecami plnými šiat, hračiek a iných potrebných vecí, ktoré vyzbierali na oddeleniach.

Pani Eszter Bartosová z osady Dankó Pišta je mamou štyroch detí. S manželom žijú v provizórnom príbytku bez popisného čísla, ale zútulnili si ho, ako vedeli. Na policajné návštevy sú zvyknutí, ale nie pre kolíziu so zákonom. Polícia k nim chodí pravidelne s darmi - vrecami plnými šiat, hračiek a iných potrebných vecí, ktoré vyzbierali na oddeleniach. "To je hanba, keď niekto kradne alebo robí niečo také. Ale toto nie je hanba. Treba si to vážiť, že sú takí dobrí a milí. Lebo málokto pomôže takým, ako sme my. Ale aj málokto k nám príde," skonštatovala pani Eszter Bartosová. 

"Tento skvelý nápad, obdarovať ľudí, čo to potrebujú, skrsol v hlave nadporučíka Zengőho, referenta - špecialistu pre rómsku komunitu z obvodného oddelenia v Kolárove. Robíme to niekoľko rokov a vždy to v rodinách vyvolá radosť," povedal Dušan Dragúň, riaditeľ OR PZ Komárno. 

Kým osada Dankó Pišta je v očiach domácich skôr miestom, kam polícia chodí častejšie riešiť problémy, aj tu výnimky potvrdzujú pravidlo. "V tejto rodine tu žije okolo 40-45 ľudí, sú minimálne problémový, ale už o pár metrov ďalej je to horšie. Tam s putami a so zákonom ideme," dodáva Ján Zengő, špecialista pre rómsku komunitu OO PZ Kolárovo. 

"Niekedy aj pán policajt Janko jedlo donesie, lebo jeho žena robí v obchode. Som im veľmi vďačná. Stále niečo donesie, stále príde, pomáha ako vie," povedali s vďakou pán a pani Bartosoví.

"Dcérka má 8 rokov, druhý má 5 a nejmenší má dva roky, takže ja som spokojná, je to radosť, ďakujeme im pekne,"  dodáva aj ďalšia obyvateľka osady Martina Ravaszová.

"Podarilo sa nám vyzbierať zase nejaké šatstvo a rôzne veci. Manželke môžem ďakovať, lebo ona mi podporuje tieto veci. Celoročne takto pomáham, šesť alebo sedemkrát tento rok. Aj k iným rodinám chodím, ale táto rodina si to najviac cení. A aj na kávu sem chodím," s úsmevom povedal Ján Zengő.

Ako vyzerajú Vianoce za múrmi väznice si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy