Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vianočné počasie. Ak nebývate na horách, na sneh zabudnite
Zdielať na

Vianočné počasie. Ak nebývate na horách, na sneh zabudnite

BRATISLAVA / Hoci tu máme sviatky, počasie je skôr aprílové ako vianočné. Jeden deň svieti slnko, druhý deň prší, potom zasa mrzne. Zisťovali sme, ako to s počasím bude na Vianoce a aké sú šance na to, že budú rozprávkovo biele.

Padajúce vločky a celá krajina obsypaná snehom. Aj to je rozhodne neodlučiteľná súčasť predstavy idylickej atmosféry Vianoc. Realita je ale, aspoň na západe Slovenska, iná. Atmosféra by aj bola, no po snehu ani stopy.

Nádej na tohtoročnú vianočnú snehovú nádielku však definitívne zmarí oteplenie, ktoré má vyvrcholiť práve na Štedrý deň. A aj ten sneh, čo napadol zmyje dážď. "Pršať bude od Žiliny až po Prešov, aj na Orave, aj v Poprade," hovorí meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič. 

Práve na Vianoce sa s takmer istotou dá predpovedať, že bude na našom území vrcholiť teplé počasie. Súvisí to s cirkuláciou ovzdušia medzi Európou a Atlantickým oceánom. "V nedeľu to pôjde na 10 - 11 stupňov v Bratislave s tým, že v nedeľu na celom Slovensku by malo byť od 2-7 stupňov," hovorí Jurčovič. 

So snehom to nebude lepšie ani medzi sviatkami a tak bude namiesto púšťania sa na saniach dole kopcom reálnejšie púšťať si šarkana. "Po sviatkoch 27.,28.,29. decembra zrážky už budú aj snehové a je veľká šanca, že sa to udrží aj na Silvestra," uviedol meteorológ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy