Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ondrejský cintorín chátra, všetko by mohla zmeniť jedna veta
Zdielať na

Ondrejský cintorín chátra, všetko by mohla zmeniť jedna veta

BRATISLAVA / Najstarším cintorínom v Bratislave je Ondrejský cintorín, kde takmer tri storočia pochovávali významné osobnosti hlavného mesta, ale aj Slovenska. Komunisti ho chceli úplne zlikvidovať, ale aktivistom sa časť pomníkov podarilo zachrániť. V dnešnej dobe cintorín síce nikto nelikviduje, no ničí ho zub času a nezáujem tých, ktorí by sa mali oň postarať

Na Ondrejskom cintoríne v Bratislave bolo okolo osemnásťtisíc pomníkov, teraz je necelých dvetisíc. Za bývalého režimu chcel národný výbor odstrániť tmárske symboly. Keďže mnohé pomníky na cintoríne už nie sú, pozostalí chodia na miesta, kde boli hroby, si uctievať pamiatku svojich zosnulých príbuzných iba malou kyticou. "To už len takto, takouto formou, bohužiaľ to už nezmeníte," hovorí obyvateľka mesta Bratislava pani Mária. 

Mnohé pomníky na Ondrejskom cintoríne vyzerajú, že môžu kedykoľvek spadnúť: "Treba, aby bolo jasné, kto nesie zodpovednosť, ak nejaký z tých pomníkov spadne a niekomu ublíži," vyjadril sa poslanec NR SR Ján Budaj, ktorý sa celej záležitosti venuje. Cintorín patrí rímsko-.katolíckej cirkvi a údržbu vykonáva mestská firma Marianum. Pán poslanec Budaj má pripravenú novelizáciu zákona, aby sa cintorín stal národným cintorínom. "Tá veta, ktorá by sa vložila, to je jednoduchá novelizácia, že na území Bratislavy je národný cintorín v Bratislave. Ale nultým bodom je vysporiadať právne vzťahy, či je majiteľom a subjektom čo ho spravuje cirkev, čo nie je, alebo mesto, čo tiež nie je. Je tu naozaj bezvládie," objasnil situáciu Budaj.

"Vzťahy mesta a cirkvi sú komplexnejšie, nejde len o túto zmluvu, snažíme sa tieto veci dávať do poriadku, je to však dlhodobejší proces," povedala hovorkyňa mesta Bratislava Zuzana Onufer. Na cintoríne je pochovaný aj prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč, ktorý zomrel minulý rok. "Je tu pochovaný Julo Satinský, ktorý má urnu a tuna leží Šenenáci, misteriiózna postava prvorepublikovej Bratislavy," hovorí Budaj. "Momentálne dneska na Slovenku nemáme žiadny národný cintorín, ktorý by mal nejakú voľnú kapacitu, kde by bolo možné pochovávať osoby, ktoré by si zaslúžili pochovávať na národnom cintoríne," objasnil expert na pohrebné právo Miloslav Hrádek. 

Aby sa Ondrejský cintorín stal národným cintorínom pre osobnosti rieši Ján Budaj už viac ako rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy