Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na vianočnú večeru zavítala k prezidentovi rodina asýrskych kresťanov
Zdielať na

Na vianočnú večeru zavítala k prezidentovi rodina asýrskych kresťanov

BRATISLAVA / Sviatočná atmosféra už zavítala aj do prezidentskeho paláca. Vianočnú kapustnicu si v utorok prezident Andrej Kiska vychutnal s asýrskymi kresťanmi. Päťčlenná rodina prišla na Slovensko v roku 2015 z irackého mesta Ankawa.

Otec Waam, mama Lina a ich tri deti sú na Slovensku presne dva roky a za tú dobu sa už stihli naučiť komunikovať v slovenčine. Stihli si zvyknúť aj na vianočné zvyky. U prezidenta sa podávali oblátky s medom, kapustnica, hovädzí filet s tymiánovým pyré a s grilovanou zeleninou.

Pod prezidentským vianočným stromčekom nechýbali darčeky. Tie však v Iraku nie sú úplne bežné. Otec Waam pracoval v Iraku ako učiteľ aramejčiny - jazyka, ktorým hovoril aj Ježiš Kristus a dodnes ním hovoria asýrski kresťania v Iraku a v Sýrii. Na Slovensku bol stolárom a čaká ho práca v automobilke. 

Napriek tomu, že utečencov Slovensko nevíta s otvorenou náručou, v decembri 2015 prijalo 149 Iračanov - asýrskych kresťanov. Medzitým sa na našom území narodili tri deti. Približne polovica asýrkych kresťanov sa vrátila naspäť do krajiny svojho pôvodu. "Situácia sa začala zlepšovať. Najmä tí starší ľudia, ten prvotný kultúrny šok aj emocionálny, pre niektorých bol veľmi ťažký," uviedol kňaz občianskeho združenia Pokoj a dobro Peter Brenkus. 

Práve to, že sme prijali utečencov na Slovensko nevrhá zlé svetlo. Európska komisia totiž posiela Česko, Poľsko a Maďarsko na súd, lebo si neplnia svoje povinnosti pri prerozdeľovaní utečencov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy