Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zdravotne znevýhodnené deti v normálnych školách. Pomáha im to, tvrdia odborníci
Zdielať na

Zdravotne znevýhodnené deti v normálnych školách. Pomáha im to, tvrdia odborníci

BRATISLAVA / Hoci sa o inklúzii hovorí veľa, v praxi je to podľa rodičov veľký problém. V jednej zo škôl ale deti našli to, čo hľadali. Výťažok z 18. ročníka Plesu v opere poputuje práve na podporu programu inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením.

Základná škola v Smoleniciach je dôkazom toho, že inklúzia v praxi fungovať môže. "V našej škole máme 270 detí, zhruba do 35 je začlenených detí," uviedla Marcela Pechová, riaditeľka základnej školy v Smoleniciach.

"Pred dvomi rokmi sme vybudovali novú schodiskovú plošinu pre imobilné deti. "Keby ho táto naša smolenická škola neprijala, on by musel ísť na internát. Viacmenej by sme ho mali len na víkendy," hovorí Erika, mama žiaka zo základnej školy v Smoleniciach.

Aj Kevin je príkladom toho, aké môže byť šťastné integrované dieťa v bežnej základnej škole. "On je veľmi šťastný, on sa do školy veľmi teší," dodáva Kevinova mama.

Na to, aby napriek zdravotnému znevýhodneniu bezproblémovo zvládol učivo, má pri sebe asistentku ale aj spolužiakov. "Nevyhnutnosťou sú asistenti učiteľa, ktorých je skutočne málo na Slovensku," uviedla Terézia Drdulová, špeciálna pedagogička na základnej škole v Smoleniciach.

"Stojí to nemálo peňazí. Ale keď si zrátame, že by tieto deti mohli byť od 18 nezamestnané a do konca života by poberali podporu, tak si myslím, že ten plat asistenta učiteľa je oveľa lepšie využiteľný," dodala riaditeľka školy. Učitelia tvrdia, že je to bonus do života nielen pre integrované deti, ale aj pre ich spolužiakov. "Robí veľkú službu deťom, pretože si zvykajú na rôznorodosť a že sme každý iný," dodala špeciálna pedagogička.

Výťažok z 18. ročníka Plesu v opere poputuje na to, aby pribudli takéto školy a aby bolo viac asistentov a teda aj integrovaných detí

Súvisiace články

Najčítanejšie správy