Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výťažok z Plesu v opere pôjde na integráciu detí so zdravotným postihnutím
Zdielať na

Výťažok z Plesu v opere pôjde na integráciu detí so zdravotným postihnutím

BRATISLAVA / To, čo je pre bežné deti samozrejmosť, je pre mnoho slovenských detí so zdravotným znevýhodnením iba snom. Vyrastať a učiť sa s deťmi v bežnej škole či materskej škole. Práve takýmto deťom chcú pomôcť organizátori 18. ročníka Plesu v opere. Výťažok zo vstupného chcú venovať na podporu programu inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením.

So zdravými deťmi by do školy chcela chodiť aj 13-ročná Martina, ktorá je na invalidnom vozíku. "My sme niekedy až šokovaní, keď počúvame, ako ťažké je pre rodičov, ktoré majú deti, ktoré sú napríklad na vozíku nájsť školu, kde sú ochotní takéto deti prijať," uviedla Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v Opere.

"Je to veľký problém. Do štátnej škôlky takmer úplne nemožné. Nás neprijali do troch štátnych škôlok," hovorí mama Martinky. Dievčatko je odkázané na súkromnú škôlku a už teraz ich odmietajú aj základné školy. "Už dve súkromné školy mi povedali, že nie," dodáva mama Martinky. 

Školy neobmäkčilo ani to, že dievča má len nízke napätie na nohách a na jazyku a niekoľko rokov podľa lekárov dobehne rovesníkov. "Hovoria nám, že keď nepoľavíme tempo, za štyri roky na nej nič nebude vidieť," dodáva mama Martinky.

"Vieme o rodinách, ktoré vozia deti do školy každý deň sto kilometrov. Ráno tam a poobede naspäť, aby sa mohli vzdelávať na bežnej škole," dodala Andrea Cocherová.

Aj tieto príbehy rozhodli o tom, na čo sa zameria dobročinný Ples v opere. Vďaka vyzbieraným peniazom budú mať takéto deti šancu, ktorú ich rodičia vyvažujú zlatom. Takýchto škôl a integrovaných detí by malo pribúdať. "Naši partneri sú Nadácia pre deti Slovenska a Koalícia pre deti Slovensko. Bude to smerovať k tomu, aby vznikala hustejšia sieť škôl, ktoré budú tieto deti prijímať. Aby na školách vedeli, ako budú s deťmi pracovať, aby bolo na školách viac asistentov," dodala riaditeľka Plesu v opere, Andrea Cocherová.

"Ona potrebuje byť medzi zdravými deťmi, aby ju to posúvalo dopredu," dodala Martinkina mama.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy