Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
ROZPIS: Železnice posilnia cez sviatky vlaky
Zdielať na

ROZPIS: Železnice posilnia cez sviatky vlaky

Archívne video

BRATISLAVA / Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) počas vianočných a novoročných sviatkov posilní vlaky. V súvislosti s očakávaným zvýšeným počtom cestujúcich v tomto období vypraví dva mimoriadne rýchliky z Bratislavy cez Žilinu do Košíc a dva späť.

"Na tejto najfrekventovanejšej trati posilní aj 35 vybraných IC vlakov, a to až o 75 vozňov druhej triedy, čo predstavuje 5 700 miest na sedenie navyše," informoval v pondelok riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč. "ZSSK okrem toho okolo Vianoc, Nového roka a sviatku Troch kráľov vypraví dvadsaťdva posilových vlakov rôznych kategórií," dodal.

Všetky uvedené vlaky a miesta v posilových vozňoch IC vlakov sú zapracované v predajnom systéme. Mimoriadny rýchlik R 11609 (Bratislava hl. st. 13:37 - Košice 19:41) pôjde v piatok 22. decembra 2017 a v piatok 5. januára 2018. V opačnom smere pôjde R 11610 (Košice 14:25 – Bratislava hl. st. 20:34), a to v pondelok 1. januára a v nedeľu 7. januára 2018. Oba vlaky budú radené z miestenkových vozňov 2. triedy.Cestovné poriadky mimoriadnych rýchlikov:

ZSSK

"Cestujúcej verejnosti odporúčame v záujme osobného komfortu zabezpečiť si včas miesto na sedenie, aj keď výrazná väčšina vlakov ZSSK nie je povinne miestenková," povedal člen predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK Karol Martinček. ZSSK tiež odporúča cestujúcim, aby využívali alternatívne predajné kanály, ako predpredaj a internet, a vyhli sa tak čakaniam v radoch pri pokladniciach. Viac informácii nájdete TU.

Vypredané v priebehu niekoľkých minút

Súkromná spoločnosť RegioJet, a. s., posilní pred Vianocami desiatky svojich vlakov a autobusov o tisíce miest. Na vlakovej linke z Prahy cez Žilinu do Košíc na najvyťaženejšie spoje nasadí trinásťvozňové súpravy. Ako dopravca v pondelok informoval, pokiaľ nebude stačiť ani to, nevylučuje, že tesne pred Vianocami mimoriadne vypraví aj vlak s pätnástimi vozňami s kapacitou vyše sedemsto cestujúcich.

RegioJet posilňuje o ďalšie vozne aj vlakové spojenie z Prahy cez Brno do Bratislavy, kde prepravnú kapacitu navýšil už v polovici decembra zavedením ďalšieho spoja. "Aktuálne do predaja uvoľňujeme posledné voľné vozne, avšak ihneď, ako ich pridáme do súpravy, bývajú v priebehu niekoľkých minút vypredané do posledného miesta. Cestujúcim preto odporúčame neustále sledovať náš rezervačný systém," uviedol koordinátor PR a komunikácie RegioJetu Martin Žarnovický. Prepravnú kapacitu vlakov v Českej republike a na Slovensku chce dopravca pred Vianocami navýšiť o desaťtisíc miest.

Spoločnosť posilňuje aj svoje autobusové spoje medzi ČR a Slovenskom. Na trase z Prahy cez Brno do Košíc pred Vianocami zdvojnásobila kapacitu autobusov, na linke z Prahy do Bratislavy zaviedla niekoľko posilových spojov. "Prepravnú kapacitu sme navýšili aj pri autobusovom spojení Bratislavy a Budapešti, kde je badateľný zvýšený záujem cestujúcich o budapeštianske vianočné trhy. Súčasne monitorujeme aj vyťaženosť autobusov z Bratislavy do Viedne, kde sme pri zvýšenom nápore turistov pripravení autobusy taktiež posilniť," dodal Žarnovický.

Prepravca po sviatkoch očakáva rovnaký nápor cestujúcich, odporúča preto zakúpiť si cestovné lístky v dostatočnom predstihu a nenechávať si to na poslednú chvíľu. V takom prípade môžu byť už spoje vypredané.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy