Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fico pripustil kompromis pri príplatkoch za prácu v noci a cez víkend
Zdielať na

Fico pripustil kompromis pri príplatkoch za prácu v noci a cez víkend

BRATISLAVA / Podľa posledných slov Roberta Fice, pri pripravovaných zmenách ohľadom príplatkov za prácu v noci a cez víkend, nechce nikto ohroziť konkurencieschopnosť ekonomiky. Je pripravený robiť kompromisy.

Premiér je otvorený jednaniu a kompromisom v prípade príplatkov za nočnú a víkendovú prácu, povedal pre TA3. Reagoval tak aj na vyjadrenie pekárov, ktorí varujú, že vyššie príplatky by mohli zdražiť pečivo.

"Máme dva mesiace rokovaní pred sebou a som pripravený na kompromisy tam, kde je to nevyhnutné. Nikto nechce týmito opatreniami ohrozovať konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky," povedal Fico. Princípu sa však vzdať nemieni. Dodal, že ľudia na Slovensku musia dostávať vyššie mzdy. "Našou úlohou v roku 2018 je tlačiť na mzdy. A to sa nám darí," vyhlásil.

Pripravovaný sociálny balíček vlády vyvolal vlnu rozporuplných reakcií. Podnikateľov zaskočila najmä snaha výrazne zvýšiť príplatky za prácu v noci a cez sviatok, ktorá sa v súčasnosti týka približne 240 tisíc Slovákov. Zamestnávatelia preto pripravili svoj vlastný návrh opatrení, ktorý by mal byť v porovnaní s tým vládnym údajne oveľa výhodnejší. Okrem zníženej DPH na všetky potraviny, navrhujú zrušiť odvody zo zvýšených príplatkov. "Tým vytvoríme priestor pre výrazné zvýšenie čistej mzdy zamestnanca v prípade balíčka RÚZ až o 128 eur," hovorí Martin Hošták, tajomník RÚZ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy