Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dajte si pozor, aké vianočné svetielka kupujete. Nie všetky sú bezpečné
Zdielať na

Dajte si pozor, aké vianočné svetielka kupujete. Nie všetky sú bezpečné

BRATISLAVA / Slovenská obchodná inšpekcia odhalila deväť druhov nebezpečných vianočných reťazí, ktoré môžu spôsobiť požiar.

Ide o 5 druhov 100 ledkových a 4 druhy 200 ledkových vianočných reťazí, ktoré nespĺňali ani základné bezpečnostné podmienky. Desiaty výrobok, ktorý inšpekcia uvádza ako nebezpečný sa navyše na našom trhu objavil aj napriek tomu, že ho ako nebezpečný označili ešte minulý rok. 

Všetky tieto svetielka navyše predával jeden a ten istý obchodník z Námestova, dokonca ich ponúkal aj cez zľavový portál. Vďaka tomu sa predalo až 960 kusov, to znamená, že sa nachádzajú v stovkách domácností. Štyristo ďalších kusov podľa inšpekcie ešte zadržiavajú colníci. 

Ak máte takéto svetielka doma, okamžite ich vráťte. Predajca vám musí vrátiť plnú sumu aj poštovné, ktoré ste zaplatili. Riziko vzniku požiaru je podľa inšpektorov extrémne vysoké. Na týchto vianočných reťaziach sa navyše uvádza, že sú vhodné aj do exteriéru. No kontakt s vodou a prachom môže mať fatálne následky. 

Ako kúpiť bezpečné svetielka 

Inšpektori teraz vyzývajú všetkých predajcov, aby svoj sortiment skontrolovali a ak sa aj u nich nachádzajú takéto reťaze, musia ich okamžite stiahnuť a informovať svojich zákazníkov. Inak im hrozia sankcie. Ľudí zas vystríhajú, aby boli pri kúpe vianočných svetielok maximálne opatrní. Prvou zásadou bezpečnosti je, aby bol kábel, ktorý vedie od zásuvky k prvej objímke aspoň 1 a pol metra. Druhou zásadou je vonkajší priemer vodičov aj s izoláciou cca 1 a pol milimetra. 

Ak kupujete svetielka na vonkajšie použitie, nezabudnite, že musia mať stupeň ochrany proti vode aspoň IP 44, pôvodný kábel, na štítku všetky potrebné špecifikácie a najmä informácie o výrobcovi aj distribútorovi a v slovenskom jazyku. 
o výrobcovi aj distribútorovi a v slovenskom jazyku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy