Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
ZŤP-čkari na Slovensku žijú na hranici chudoby, za svoje práva prišli bojovať do Bruselu
Zdielať na

ZŤP-čkari na Slovensku žijú na hranici chudoby, za svoje práva prišli bojovať do Bruselu

BRUSEL / Viac ako 600 zdravotne postihnutých ľudí a ich delegátov zasadlo v Európskom parlamente. Najvyšším predstaviteľom Únie tak chceli pripomenúť, že aj oni sú ľudia so svojimi potrebami a v mnohých prípadoch sa na nich zabúda. Problém majú napríklad ísť voliť, ale aj navštíviť niektoré úrady. Svoje si prišli povedať aj zdravotne postihnutí zo Slovenska.

Do Europarlamentu prišli zdravotné ťažko postihnutí z celej Európskej únie. Všetci sa zhodujú, že jednotlive členské štáty majú k ním príliš rozdielny prístup.

"Zatiaľ čo legislatívu už máme, tak nie každý členský štát ju implementuje rovnakým spôsobom," uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

"Slovensko je špecifické, pretože jednotlivé kraje, dokonca mestá sú veľmi rozdielne čo sa týka bezbariérovosti, respektíve bariérovosti,” myslí si Monika Ščevovichová, ktorá je jednou z ťažko zdravotne postihnutých, ktorí prišli do Európskeho parlamentu.

Na hranici chudoby

Kým zdravotne postihnutý Nemec si dokáže ísť sám nakúpiť, vybaviť úrady a ešte aj našetriť si na dovolenku, Slovák mu môže iba závidieť. Lenže toto nie je iba náš problém, ale mnohých krajín únie.

"Žijú pod hranicou chudoby, alebo vo veľmi zlých finančných a sociálnych pomeroch,” vysvetľuje europoslankyňa Anna Záborská.

"V mnohých prípadoch by to vyriešili kvóty na zamestnávanie ľudí so zdravotným postihnutím vo verejnom aj súkromnom sektore," dodala nepočujúca europoslankyňa Helga Stevens.

Postihnutých bude pribúdať

Ľudí so zdravotným postihnutím bude totiž stále pribúdať. Podľa europarlamentu je preto nevyhnutné ich hlbšie začlenenie do spoločnosti Syn. "V Európe máme viac ako 80 miliónov zdravotne postihnutých ľudí a z roka na rok tento počet rastie, pretože pribúdajú k nim aj starí ľudia nad 75 rokov, ktorí už tiež majú aj zdravotné postihnutie," dodáva europoslankyňa Monika Smolková.

Brusel tak okrem povinných kvót na zamestnávanie zdravotne postihnutých požaduje aj ich prístup k programu Erasmus. A rovnako sa diskutuje o tom, aby aj ľudia s mentálnym postihnutím mali možnosť zúčastniť sa volieb

"Ja si nemyslím, že ľudia s mentálnym postihnutím by sa rozhodli horšie ako tí, ktorí volia súčasných extrémistov, fašistov," hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská. "Každá spoločnosť je tak silná, ako sú najsilnejší tí slabší," dodáva europoslanec Ivan Štefanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy