Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kríza masla a vajec pred Vianocami utíchne. Otázna je ich kvalita
Zdielať na

Kríza masla a vajec pred Vianocami utíchne. Otázna je ich kvalita

Archívne video

BRATISLAVA / Mliečna kríza odštartovala krízu maslovú a fipronilová kauza zas krízu vajcovú. Najhoršie predpoklady sa ale našťastie nepotvrdili. Pred sviatkami by podľa hydinárov malo byť v obchodoch vajec dostatok. Otázna je ale ich kvalita.

Dvojaký meter na potraviny sa zrejme nepoužíva len pri čajoch a párkoch. Zberným košom európskeho odpadu sme aj v oblasti vajec. "Slovenskí producenti 25 percent vyvážajú do zahraničia. Ale nie preto, že by chceli, ale preto, že tu o ne nie je záujem. Namiesto nich tu prichádza 25 percent vajec, ktoré na západe nikto nechce, lebo ich považujú za odpad," hovorí riaditeľ firmy na produkciu vajec Ladislav Birčák. 

Najlepšie slovenské vajíčka teda končia na stoloch Nemcov, alebo iných západných štátov a je o ne veľký záujem, pretože u nás sú kontroly veľmi prísne. Na našich stoloch na výmenu končia vajcia, ktoré nikto nechce, s obsahom fipronilu, či salmonelózou. Pretože v niektorých krajinách sa tie kontroly zanedbali. Nehovoriac o tom, že vajíčko má trvanlivosť pri najlepšom 28 dní. Pri bitkách v hypermarketoch preto hydinári odporúčajú zobrať si okuliare na čítanie a sledovať pečiatky, ktoré sú niečo ako rodný list balených vajec.

V susednom Česku zažili aj maslovú krízu, ktorá už ale pomaly utícha. "Tá situácia je stabilná. Je to dané aj tým, že v zimných mesiacoch sa zvyšuje podiel tuku v kravskom mlieku, takže je oveľa kvalitnejšie, ako v jarných a letných mesiacoch,"  vysvetľuje Stanislav Voskár, zo Slovenského mliekarenského zväzu. Masla je teda dosť a cena by mala klesnúť aj pri vajciach o 10 až 15 centrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy