Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rozpad Československa bola chyba. Dve tretiny ľudí by chceli referendum
Zdielať na

Rozpad Československa bola chyba. Dve tretiny ľudí by chceli referendum

BRATISLAVA / Pred 25 rokmi sa rozdelilo Československo a vznikli dva samostatné štáty. Inak sa na to pozerajú Česi a inak Slováci. A úplné nadšenie nepanuje dokonca ani v radoch tých, ktorí boli vtedy za rozdelenie.

Pred 25 rokmi prestalo existovať Československo. Svet nás síce chváli za to, že k rozpadu došlo mierumilovným spôsobom, no ani Česi, ani Slováci nie sú jednoznačne presvedčení o tom, že to bol naozaj dobrý nápad. Tisícka Čechov a Slovákov sa vyjadrovala k rôznym otázkam - napríklad mali hodnotiť spoločné historické udalosti. "Najpozitívnejší je vznik prvej ČSR v r 1918, v Česku ešte o niečo silnejší ako na Slovensku. Na spodku je práve rozdelenie," hovorí sociologička Paulína Tabery z českej Akadémie vied.slovensko

Dokonca aj prívržencov rozdelenia ale dodnes mrzí, že sa ich na názor politici neopýtali v referende. "To bola vlastne prvá príležitosť, kedy politické elity zrodené novembrom 1989 ignorovali väčšinový názor obyvateľstva. Všetky výskumy ukazovali, že v oboch republikách medzi občanmi prevažuje presvedčenie, že by v nejakej podobe bolo treba spoločný štát udržať," povedala Zora Bútorová z Inštitútu pre verejné otázky.

"V oboch krajinách prevláda silne negatívny názor na túto vec. Okolo dvoch tretín v oboch krajinách, ktorí si myslia, že tento krok bez referenda bol nesprávny," povedala Tabery. Paradoxne najmenej hrdí na Slovensko a jeho úspechy sú tí, ktorí sa pasujú do úlohy tých pravých Slovákov. Reč je o strane muža, ktorý od pondelka už nie je banskobystrickým županom. Najmä vedenie, ale aj prívrženci tejto strany sú najtvrdšími kritikmi toho, ako to na Slovensku vyzerá, vrátane systému parlamentnej demokracie.

Slováci a Česi si naďalej ako národy vzájomne najviac dôverujú a to aj napriek tomu, že pomaly, ale iste vzniká jazyková bariéra. "Najmä v kategórii do 30 rokov asi tretina rozumie obtiažne, či vôbec," konštatuje Bútorová. Slováci ale majú pri pohľade na Prahu ružové okuliare. Hodnotia situáciu v Česku výrazne lepšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy